Închide

Adolescentă de 17 ani din Cluj, vaccinată din greșeală cu Johnson&Johnson, vaccin aprobat doar peste vârsta de 18 ani. Ce spune Valeriu Gheorghiță

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 16, 2021 0 146

O elevă de 17 ani din Cluj a fost vaccinată din greșeală cu Johnson&Johnson, vaccin neaprobat pentru această vârstă, ci doar de la 18 ani în sus. Tânăra a fost informată, ulterior, că s-a produs o încurcătură și a fost vaccinată cu alt ser decât cele aprobate pentru respectiva grupă de vârstă – Pfizer și Moderna. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că „nu se anticipează niciun risc” cu privire la starea de sănătate a tinerei.

Valeriu Gheorghiță a declarat că a vorbit cu directorul DSP Cluj, care i-a confirmat acest incident: „A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului. În momentul în care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată. Ulterior, în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vaccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru, pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul Johnson&Johnson este autorizat în acest moment doar peste vârsta de 18 ani. Sigur că este un lucru care nu trebuie să se întâmple”, după cum arată hotnews.ro.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune însă că nu anticipează vreun risc privind starea de sănătate a tinerei: „Nu se anticipează niciun risc. Din punct de vedere al profilului biologic, imunologic, la peste 17 ani, respectiv 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. Cred că principala recomandare este să ne asigurăm că personalul vaccinator cunoaşte foarte bine instrucţiunile şi le şi respectă”.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Cluj a emis un comunicat de presă în care arată că tânăra are aproape 18 ani – mai exact, 17 ani și 9 luni.

Coordonatorul punctului de vaccinare a arătat că ieri dimineață la ora 8 s-a prezentat o tânără pentru vaccinare cu Johnson&Johnson. ”Doamna doctor a scanat cartea de identitate pe tabletă cu credențiale Johnson&Johnson iar tableta a indicat că „persoana poate fi vaccinata, nu are nici o doza” situație în care datele au fost transmise și preluate în RENV. S-a continuat cu completarea chestionarului și cu anamneza efectuată de Dr. R. C. (persoana nu a fost întrebată dacă este minoră) apoi s-a continuat cu vaccinarea cu tipul de vaccin Johnson & Johnson. În momentul în care s-a încercat scoaterea adeverinței a apărut mesajul „eroare la salvarea datelor: vaccinul nu a fost adăugat din cauza unor erori; persoanele sub 18 am nu se pot vaccina cu acest produs (Johnson&Johnson)”, după cum arată CJSU. ”În această situație doamna doctor a comunicat Direcției de Sănătate Publică incidentul iar DSP a solicitat punct de vedere de la CNSCBT. Având în vedere precizarea CNSCBT, medicul vaccinator urmează să transmită o notă explicativă prin care să detalieze toată situația, în vederea înregistrării vaccinării în RENV și generării adeverinței de vaccinare”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu