Închide

Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic sunt obligatorii pentru elevi, la începerea noului an școlar / Medicii au cerut renunțarea la ele, pentru a nu aglomera cabinetele în pandemie

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - sept. 10, 2020 0 420

Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar, a precizat miercuri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru mai spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente. Medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

„În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
  • a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
  • b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
  • c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

  • a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
  • b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că a trecut ceva timp de când copiii nu au fost evaluați din punct de vedere al sănătății, situație în care „Ar trebui să avem un efort comun în care să știm că ei vor merge în siguranță către școală și ceilalți elevi unde vor merge (la școală) se vor simți în siguranță.”

Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat miercuri, pentru HotNews.ro, că multe școli și grădinițe cer ca aceste avize să aibă chiar data începerii școlii, ceea ce ar însemna ca în dimineața începerii anului școlar, la ora 8:00, sute de copii și părinții lor să fie la cabinetul medicului de familie pentru avize.”O aberație”, spune medicul Raluca Zoițanu: „Practic, un cabinet care are 200-300 de copii de școală – pentru că unele cabinete sunt separate, cabinete mai mult cu copii și cabinete mai mult cu vârstnici – și sunt și cabinete cu 500 de copii, dacă medicul are lista mare. Iar grădinițele și unele școli vor să fie avizul cu data din ziua în care începe școala. Dacă începe școala luni, data avizului ar trebui să fie cea de luni. Dacă nimeni nu ar minți și toată lumea ar spune adevărul, inclusiv Ministerul Sănătății, cam așa ar fi: dimineață la ora 8:00, înainte să înceapă școala, ar trebui să fie 200 de copii la medicul de familie, iar medicul de familie să scrie într-o secundă adeverința sau avizul. E o aberație, bineînțeles că nu se poate. De aceea am solicitat Ministerului Sănătății să nu le mai ceară, pentru că asta trebuie să vină de sus, de la minister, pentru că grădinițele spun: Nu putem noi să nu le mai solicităm, pentru că le cere Ministerul Sănătății.”

Medicii de familie spun că nu au, fizic, cum să dea atât de multe adeverințe într-un timp atât de scurt. Situația ar sta cu totul altfel dacă ar exista medici în școli și grădinițe, însă aceștia sunt foarte rari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu