Acuze în Consiliul Județean Cluj privind achizițiile de la spitale: S-a plătit de șase ori mai mult pentru produse similare cu cele care există pe piață/”Întreb și eu, o targă de 6000 de euro a venit cu tot cu brancardieri”
ActualitateAdministrațieSănătateTop News by Actual de Cluj - mai 01, 2025 0 348

Consiliul Județean Cluj a cumpărat pentru Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj (extins și modernizat în cadrul unui proiect recent) echipamente la prețuri supraevaluate, au arătat cu cifre consilierii USR. Achizițiile au fost făcute prin licitație și să ajuns să se plătescă prețuri de 6 ori mai mari pentru produse similare cu cele care există pe piață. „După aceea ne întrebăm de ce nu sunt bani pentru sănătate?!”, au completat consilierii USR.
Concret, produse achiziționate pentru Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, au fost găsite de consilierii județeni USR, cu aceleași cod de produs și aceleași specificități, la prețuri mult mai mici și la o simplă căutare online.
În cadrul ședinței din 29 aprilie, consilierul USR, Mihai Iepure, a oferit mai multe exemple de produse supraevaluate. Saltele de pat de spital au fost achiziționate cu 3.300 de lei/bucata, prețul unui produs identic pe piață fiind de 680 de lei/bucata. Termometre pentru uz medical au fost achiziționate cu 975 de lei, un produs cu aceleași caracteristici putând fi găsit online cu 169 de lei/bucate. Pe tensiometre s-au dat 3.000 de lei/bucata, iar prețul unuia similar este de 480 de lei/bucata pe piață. La fel, pe o targă s-au cheltuit 30.000 de lei, adică 6.000 de euro, în timp ce prețul de pe piață este de 6.000 de lei.
”Cifrele nu mint. Vorbim de produse identice luate la prețuri mult supraevaluate, de 5-6 ori mai mari decât pe piață. Nefiind nici prima oară când atragem atenția asupra unor astfel de achiziții, înseamnă că e vorba de practici perpetuate cu bună știință. Banii sunt de fapt aruncați pur și simplu pe geam cu nepăsare de decidenții din Consiliul Județean. Iar clujenii trebuie să știe că din acest motiv ajungem la situații în care nu mai sunt bani pentru probleme reale din sănătatea clujeană și pentru creșterea calității serviciilor medicale de care ei beneficiază”, mai sublinia Mihai Iepure.
El a mai spus că nu e vorba despre un caz singular. „În 2022 se întâmpla la Spitalul Județean cu creșteri de peste 100 de ori a prețului. Este vorba deci de o practică incorectă a Consiliului Județean”, arăta consilierul județean USR.
Colegul său, Dorel Viorel Secară, a mai ținut să ironizeze situația și pe oficialii județului. „O targă din China , de asta cu 30.000 de lei, întreb și eu, a venit cu tot cu brancardieri?”, a interogat consilierul.
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, cel care a condus ședința, a arătat că este vorba despre produse medicale, de înaltă calitate, speciale pentru spitale. În plus, directorul de investiții, Mariana Rațiu, a explicat că aceste achiziții s-au făcut la pachet dar și că la procedură au participat 4 ofertanți iar criterul de adjudecare a fost prețul cel mai scăzut. „Sunt produse de înaltă calitate, mai scumpe decât cele din farmacii sau de pe Internet”, a mai afirmat aceasta.
În finalul discuțiilor, consilierii USR au spus că vor aproba proiectul pentru că este absurd ca, odată cumpărate, aceste produse să fie ținute în depozit și să nu ajungă la unitatea medicală. Proiectul pentru modernizarea și extinderea Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj a fost aprobat cu 30 de voturi pentru.
sursă foto: Captură video/CJ Cluj/Facebook
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Daniel David: Profesorii nu pot să facă față și învățământului obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale prin resursele pe care le au acum la dispoziție / Plângerile și comentariile sunt justificate
mai 02, 2025 0
-
Trimis în judecată la Cluj pentru trafic de droguri, ar fi vândut cocaină, ketamină, cannabis și altele
mai 02, 2025 0