Închide

Acuzat de înșelăciune în formă continuată după o ”combinație” cu telefoane de mii de lei contrafăcute, condamnat la Cluj la închisoare cu suspendare

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 12, 2023 0 319

Un bărbat care a înșelat mai multe magazine de electronice din aceeași rețea cumpărând probabil cel mai scump telefon de pe piață, iPhone 14 Pro, pe care îl înlocuia cu o variantă contrafăcută după care returna produsul, cauzând un prejudiciu de zeci de mii de lei, a fost condamnat la închisoare la Cluj pentru înșelăciune în formă continuată – cu suspendare.

Judecătoria Cluj-Napoca, instanța de fond în caz, s-a pronunțat ieri. Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, întocmit în mai anul curent, doi inculpați au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată – șapte acte materiale.

Astfel, în 14 martie unul dintre cei doi, beneficiind de complicitatea celui de-al doilea care i-a pus la dispoziție mașina și l-a însoțit, s-ar fi prezentat cu un nume fals la un magazin din Oradea de unde a cumpărat un iPhone 14 Pro Max 256 GB în valoare de aproape 7.000 de lei după care, la aceeași dată, a returnat ambalajul original al produsului achiziționat, împreună cu un alt telefon mobil purtând semnele mărcii iPhone, susceptibil a fi contrafăcut, fiindu-i astfel returnați banii. În aceeași zi și în același mod a cumpărat un alt iPhone 14 Pro Max de 128 GB în valoare de 6449 lei, de la un alt magazin, după care, la aceeași dată, a returnat ambalajul original al produsului achiziționat, împreună cu un alt telefon mobil purtând semnele mărcii, susceptibil a fi contrafăcut, fiindu-i astfel returnați banii. De asemenea, în aceeași zi a cumpărat un alt iPhone 14 Pro Max de 256 GB dintr-un al treilea magazin, în valoare de 6.849 lei, după care, la aceeași dată, după aproximativ 30 de minute, a returnat ambalajul original al produsului achiziționat, împreună cu un alt telefon mobil purtând semnele mărcii susceptibil a fi contrafăcut, furnizând angajatei de la casierie un număr de telefon aparținând unei alte persoane, după care a primit înapoi banii plătiți pentru achiziționarea telefonului mobil.

O zi mai târziu în aceeași manieră a cumpărat încă două telefoane, două zile mai târziu a făcut același lucru și în fine în 18 martie ajuns în Timișoara a încercat să facă aceeași manevră dar angajații știau deja de ea și au anunțat Poliția.

Cei doi au fost supravegheați tehnic, le-au fost interceptate convorbirile și le-a fost localizată poziția, și au fost supravegheați foto-video prin fotografiere și alte mijloace, pentru a li se afla domiciliul. Din interceptări a reieșit că în 22 aprilie principalul autor vorbea cu o altă persoană despre un număr mare de telefoane mobile pe care urma să le achiziționeze.

În 4 mai s-a pus în executare mandatul de percheziție domiciliară în locuința autorului din Bihor, ocazie cu care acesta a predat lucrătorilor de poliție un număr de trei telefoane mobile despre care există bănuiala că sunt contrafăcute, fiind purtătoare ale mărcii iPhone model 14 Pro, similare cu dispozitivele folosite pentru a induce în eroare persoanele vătămate. La casa celui de-al doilea nu au fost descoperite obiecte folosite la comiterea infracțiunii ori rezultate în urma săvârșirii lor, însă au fost descoperite articole de îmbrăcăminte pe care acesta le purta la datele săvârșirii faptelor.

”Ajutorul” a declarat cu ocazia audierii sale că pe la jumătatea lunii martie 2023 inculpatul i-a cerut să-i pună la dispoziție autoturismul înmatriculat pe numele mamei sale, spunându-i că are o ”combinație” cu telefoane contrafăcute, achiziționate din Ungaria, pe care inițial dorea să le vândă pe olx, însă s-a răzgândit și ulterior a decis să meargă la un magazin să cumpere un telefon nou, ca mai apoi să-i facă retur, urmând ca în cutie să pună telefonul contrafăcut. Acesta a declarat că l-a însoțit la primul magazin cu autoturismul său. În timp ce suspectul a rămas în autoturism, inculpatul s-a deplasat la magazin unde a cumpărat un telefone marca iPhone 14 Pro Max și a revenit în mașină. A scos telefonul original din cutie cu ajutorul unui cuțit, a introdus în interior telefonul mobil contrafăcut și a sigilat-o cu ajutorul unui lipici. După aproximativ zece minute, acesta s-a deplasat din nou la magazin și a solicitat returul telefonului. Când a revenit la autourism, numitul i-a dat suma de o sută de lei. Suspectul a declarat că la fel au procedat și în cazul celorlalte două magazine din zonă, în aceeași zi, pentru fiecare faptă acesta primind suma de 100 de lei.

În următoarea zi s-au deplasat în mall-ul din Florești aceștia parcurgând drumul cu autoturismul suspectului. Inculpatul a procedat la fel și la aceste magazine, după care i-a dat suspectului suma de 300 lei. Suspectul mai precizează că l-a însoțit pe inculpat la o altă faptă în Timișoara, însă de acea dată a decis să meargă chiar el să schimbe telefonul, încercând astfel să facă mai mulți bani, însă cu acea ocazie angajații magazinului și-au dat seama că telefonul nu este cel original și au solicitat prezența organelor de poliție, care l-au identificat la fața locului.

Deși inițial nu a dat declarații, la reaudierile din 15 mai inculpatul a recunoscut săvârșirea tuturor faptelor.

Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată – cu suspendare.  Ajutorul a fost condamnat la un an și opt luni, de asemenea cu suspendare. În plus aceștia au fost obligați să repare prejudiciul material, calculat la 40.000 de lei, dintre care cei doi au achitat 14.000 de lei până acum, urmând să mai achite 26.000 de lei cu titlu de daune materiale, reprezentând prejudiciul cauzat și nerecuperat.

Decizia a foat luată ieri de Judecătoria Cluj-Napoca și poate fi atacată cu apel în zece zile.

Foto apple.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu