Închide

„Acum suntem 11”. Clujenii trimit sesizări colective pentru curățarea Someșeului în Estul Clujului, în zona stației de epurare dar și în Apahida

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 06, 2022 0 127

După plimbarea cu biciclete pe malul Someșului, între Cluj-Napoca și Apahida, programată de asociațiile civice din oraș pentru a conștientiza autoritățile locale asupra pontențialului râului, activiștii au lansat o petiție pentru sesizarea situației dezastruoase în care se află malurile: tone de gunoie tronează și în oraș și în comuna învecinată. Doar 10 clujeni au semnat deocamdată petiția.
„10 persoane ați trimis ieri sesizări cu privire la sutele de tone de deșeuri văzute în Estul Clujului și în Apahida. Tot voi ați sesizat autoritățile că se scurg fecalele clujenilor în râu fără să fie tratate la stația de epurare, unde s-au investit zeci de milioane de euro. Vă mulțumim pentru implicarea civică! Cum se face că suntem așa de puțini însă?”, arată activiștii pe pagina de Facebook Someșul Nostru.
Clujenii au început să reacționeze și să asigure activiștii că vor face parte din campanie prin care să sesizeze autoritățile că trebuie să se implice pentru a curăța gunoaiele de pe malul Someșului. „Acum sunte 11”, a fost unul dintre mesajele de încurajare postate pe Facebook.

Trimite o sesizare ca să fie curățat Someșul nostru în estul orașului. Textul se completează în mai puțin de un minut. Vezi ce îți răspund autoritățile. Apa uzată este netratată și se vede cu ochiul liber cum fecalele se deversează în râu. Măsurătorile realizate arată că poluarea la stația de epurare depășește considerabil nivelul optim pentru ape curate. Cer Primăriilor din Cluj și Apahida să curețe malurile Someșului. Cer și să comunice un termen de realizare a infrastructurii velo și pietonale pentru ca Someșul în estul Clujului să fie tranzitat la minut și astfel actele anti-sociale să se diminueze considerabil.”, arată și activistul Adrian Dohotaru de la asociatia SOS Cluj.

Problemele sesizare de activiștii legate de stația de epurare și fecalele vizibile din Someș, după ce au mers în plimbare cu bicicleta la finalul lunii trecute pe malul Someșului, între Cluj-Napoca și Apahida, au ajuns și în atenția Consiliului Județean, președintele Tișe promițând consilierilor județeni că va cere o informare completă asupra situației de la Compania de Apă Someș.

Primarii din Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida și-au asumat un parteneriat pentru a porni studiile pentru amanejarea unei piste de plimbare dar și de biciclete pe pe malul Someșului. Primarul Emil Boc a promis chiar că licitația pentru studiul de fezabilitate și cel urbanistic va fi lansată în luna mai.

Între timp, organizațiile civice sesisează problema gunoiului care există pe malurile Someșului și fac evenimente pentru a sensibiliza oamenii asupra potențialului culoarului verde albastru al Someșului.

Aici se poate semna petiția și trimite către autorități pentru a face curățenie:
https://petitie.web.app/petitii/vrem-ape-curate

Imagini cu dezastrul și tonele de gunoie din zona Someșului prezentate de activiști:

(sursă foto Someșul Nostru Facebook)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare