Închide

Activiștii din oraș, după ce o comună din județ și-a construit un patinoar: Clujul merită un patinoar public la prețuri decente

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 29, 2023 0 3052

În Ungaria, la Hajduszoboszlo, zonă cu foarte mulți turiști, e gratuit să patinezi iar prețul de închiriere a patinelor este 8 lei, spune un activist din Cluj. El arată că și Clujul merită un astfel de patinoar public care să așeze prețurile în oraș iar copiii să poată patina mult mai des pe perioada iernii.

“Suntem la Hajduszoboszlo, zonă turistică, iar prețul de chirie este 8 lei pentru patine. Intrarea e gratuită, timpul nelimitat pe gheață. Deși e sat turistic, patinoarul e public, considerat bun comunitar, prețurile mai mult decât decente. Din cauza asta sunt foarte mulți copii și adolescenți fără părinți, ceea ce e o problema la noi în Cluj unde lipsesc spațiile în care aceștia să își experimenteze libertatea într-un mod sănătos. Îmi iubesc orașul, sunt multe modificări în bine în ultimele două decenii, dar sunt unele schimbări nesustenabile, iar unul dintre ele e legat de faptul că orașul a devenit prea scump”, a arătat activistul Adrian Dohotaru.

Acesta a semnalat că deja Turda are un patinoar public iar comuna Sâncraiu din județul Cluj (cu administrație UDMR) are patinoar public acoperit, făcut cu bani europeni și funcțional tot timpul anului. “La Turda, prețurile sunt de 5 lei pentru copil sub 7 ani, 8 lei pt elevi, 12 lei pentru adulți. În Cluj, dacă mergi în familie de patru și închiriezi și patine, trebuie să scoți din buzunar 200 de lei. Nu mă luați cu piața liberă care dictează, cu legea cererii și ofertei, cum am mai auzit la postări anterioare. Pentru că, dacă e dictat, atunci nu e liberă piața. Iar daca e ‘lege’, cu siguranță nu e fizică, e supusă unor decizii de politici publice care reglementează oferta”, a mai arătat activistul.

UDMR Cluj a încercat un proiect de patinoar acoperit și în Cluj, printr-o propunere susținută de un consilier local, însă aceasta nu a avansat din acest stadiu.

Înaintea UDMR a mai existat o propunere de amenajare a Lacului Chios (folosit când îngheța ca patinoar, pe răspunderea patinatorilor) din Parcul Central ca patinoar sigur.

Patinoarul “este un proiect esențial pentru cetățeni. Eu m-am deplasat în mai multe zone ale țării unde sunt astfel de amplasamente, de genul balon, care se pot foarte repede și ieftin ridica, față de o clădire imensă. Eu m-aș mulțumi de început și cu unul deschis. Doar să fie de nivel internațional, de mărime omologată. Am prezentat Primăriei proiectul, l-am discutat în coaliție, nu a fost prea multă deschidere la început, dar eu tot încercam să ridic problema. După ședința de luni (februarie 2021 -n.red) am simțit că nu a fost totul în zadar, direct sau indirect sămânța a început să capete formă. M-am bucurat că a venit și altcineva cu această problemă și foarte mulți colegi au fost deschiși. Și în mandatul trecut am discutat despre acest proiect și toți îmi ziceau: sperăm că vei duce la bun sfârșit proiectul”, declara consilierul local Racz Levente în februarie 2021 pentru Cluj24.

În 2017, Biroul Dico și Țigănaș propunea o altă variantă Primăriei. “Pe la mijlocul anului a apărut în rândul colegilor care sunt membri în comisia de urbanism de la primăria orașului o îngrijorare referitoare la intenția de a construi un patinoar artificial pe lacul din parcul central. Ajunși la convingerea că amplasarea unor echipamente grele și voluminoase și mai ales realizarea de pontoane flotante pe lac este prea invazivă, am propus mai multe soluții dezvoltate de câțiva colegi din birou. Acestea au fost demonstrații că terenul disponibil de lângă stadion și parcul de joacă pentru copii pot fi amenajate favorabil și pot primi mult așteptatul patinoar. Soluțiile noastre au fost oferite primarului și arhitectului șef în speranța că se va organiza un concurs pentru reconfigurarea parcului. Din păcate proiectul a fost atribuit direct firmei care a realizat și propunerea de pe lac”, se arată pe site-ul oficial al Biroului de arhitectură.

Foto cover – patinoar Ungaria/Adrian Dohotaru/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare