Închide

A zecea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, aniversară, peste câteva zile. Care e programul

Cultură by Actual de Cluj - nov. 22, 2021 0 146

A zecea ediție a festivalului de teatru Întâlnirile Internaționale de la Cluj, aniversară, va fi organizată online din cauza pandemiei, peste câteva zile.

Ediția din acest an e programată între 26 și 28 noiembrie. ”Întâlnirile Internaționale de la Cluj au fost gândite ca o scenă turnantă a celor mai noi producții din fiecare stagiune, deschisă la 360 de grade către spectatorii clujeni și către invitații din țară și străinătate. Ele s-au afirmat ca un spațiu al cunoașterii, al recunoașterii, al criticii constructive, al plăcerii de a fi spectator, actor și cronicar de teatru, al căutării și al înnodării unor noi legături între artiști și instituții teatrale. S-au conturat astfel noi și ambițoase proiecte culturale, lărgindu-se constant cercul de integrare internațională a Teatrului Național din Cluj-Napoca”, arată reprezentanții instituției de cultură din Cluj.

”Anul acesta, în timp de pandemie, festivalul Teatrului nostru – Întâlnirile Internaționale de la Cluj – marchează un deceniu de existență. De-a lungul celor zece ani, temele propuse spectatorilor noștri au fost dintre cele mai variate: la prima ediție (2011), ne-am întâlnit cu personalitatea lui Gellu Naum, următorul an a fost rezervat întâlnirilor Est-Vest (2012). Apoi a urmat o întâlnire specială cu marele critic de teatru George Banu (2013), continuată cu Căile libertății (2014), Europa noastră (2015) și În căutarea autorului (2016). Ne-am plimbat și printre Extreme (2017) și Viziuni (2018), iar în 2019 am sărbătorit Împreună Centenarul Teatrului Național clujean”.

În acest an festivalul e difuzat online pe platforma Entertix, pe site-ul oficial al teatrului și pe pagina de Facebook a instituției. ”Căutarea și-a pus amprenta asupra producțiilor din perioada 2020-2021, pe care vi le prezentăm în cadrul acestor Întâlniri Internaționale. De la căutarea încarnării celei mai potrivite a personajului dostoievskian, în Demonii. Spovedania lui Stavroghin, la căutarea autorului și a unui spațiu de joc adecvat în cazul celor Șase personaje… pirandelliene, ambele în regia lui Tudor Lucanu. Apoi, căutarea drumului spre recunoașterea și acceptarea de sine În oglindă, de Radu F. Alexandru, în regia Andreei Iacob, sau jocul de-a v-ați ascunselea și căutarea energiilor noi, vitale, chiar explozive ale comicului clasic în Cartoforii lui Gogol în regia lui Ionuț Caras. Și nu în ultimul rând, căutarea depășirii ridicolului, a frustărilor nejustificate și a prostiei umane, prin spectacole de teatru muzical și teatru-dans. Astfel, societatea mârlanilor cu care ne confruntăm zi de zi apare privită printr-o lupă muzicală și poetică ironică, caricatural-umoristică, în Singur printre mârlani, pe texte de Florin Bican, regia și coregrafia Andrea Gavriliu, pe muzica lui Mihai Dobre; lumea politică e reprezentată comic, cu absurditățile sale, stupiditatea, vulgaritatea și monstruozitatea sa grotescă în Ubu în concert de Ada Milea, după Alfred Jarry și Gábor Tompa; iar nerespectarea regulilor, veșnicul fals spirit de independență, refractar la toate legile, inclusiv cea a bunului simț, sunt întruchipate de faimoasa Chiritză, de data aceasta …în carantină, satirizare muzicală semnată de Ada Milea și Anca Hanu”.

Un abonament care oferă acces la toate cele șapte spectacole costă 100 lei iar biletele individuale costă 25 de lei.

PROGRAMUL ÎNTÂLNIRILOR INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

 

SPECTACOLE:

CHIRITZA ÎN CARANTINĂ
după Matei Millo
spectacol-concert de Ada Milea
regia: Ada Milea, Andrea Gavriliu
12+ | 1h 10 min.

DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN
după F.M. Dostoievski
regia: Tudor Lucanu
16+ | 1h 45 min.

CARTOFORII
de N.V. Gogol
regia: Ionuț Caras
12+ | 2h

ȘASE PERSONAJE ÎN CĂUTAREA UNUI AUTOR
de Luigi Pirandello
regia: Tudor Lucanu
14+ | 1 h 40 min.

UBU ÎN CONCERT
după Alfred Jarry și Gábor Tompa
spectacol-concert de Ada Milea
regia: Gábor Tompa
14+ | 1 h

ÎN OGLINDĂ
de Radu F. Alexandru
regia: Andreea Iacob
14+ | 1 h 30 min.

SINGUR PRINTRE MÂRLANI
după Florin Bican
regia şi coregrafia: Andrea Gavriliu
14+ | 1 h

RETROSPECTIVE:
În perioada 26-28 noiembrie 2021, pe siteul oficial www.teatrulnationalcluj.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Cluj-Napoca, vor putea fi urmărite gratuit următoarele evenimente organizate în cadrul edițiilor anterioare ale Festivalului:

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 4-a
8-12 octombrie 2014 | CĂILE LIBERTĂȚII
Masă rotundă: Literatură și totalitarism, etic și estetic. Dezbateri, problematizări, polemici, în mileniul trei, moderator Ruxandra Cesereanu

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 7-a
4.8 octombrie 2017 | EXTREME
Conferință George Banu: Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 8-a
9-14 octombrie 2018 | VIZIUNI
Mircea Cărtărescu în dialog cu Ion Pop: De la Țiganiada la Levantul – epopei eroi-comico-satirice
Matei Vișniec în dialog cu Ion Caramitru: Despre teatrul românesc în Anul Centenarului | IN MEMORIAM ION CARAMITRU

Nici un comentariu

Scrie un comentariu