Închide

A treia zi de cod galben de caniculă azi în Cluj, mâine e așteptată caniculă de cod portocaliu, primul din sezon

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 10, 2024 0 89

Avertizarea meteorologică de caniculă, cod galben, se prelungește la Cluj pentru a treia zi consecutiv, azi toată țara e sub avertizare cod galben și, după caz în vestul țării, chiar cod portocaliu de temperaturi extreme.

Administrația Națională de Meteorologie a emis azi o avertizare cod galben de caniculă pentru aproape toată țara, diferența fiind zona de vest, unde avertizarea e mai gravă, la cod portocaliu de temperaturi extreme. Sunt așteptate, azi, un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat. ”Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile”, arată ANM. Temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade în zonele afectate de avertizarea Cod Galben, cum e cazul Clujului. E așteptat și un disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București valul de căldură va persista și se va extinde, avertizarea de azi fiind una de cod portocaliu.

Pentru mâine 11 iulie avertizarea pentru Cluj devine una de cod portocaliu de caniculă, prima din acest sezon. Sunt așteptate un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Zone afectate sunt Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș. ”În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș valul de căldură va persista, va continua să se extindă și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, arată ANM, care adaugă că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare