Închide

A tranșat soarta proiectului imobiliar cu blocuri dorit pe strada Libertății din Apahida, investiție contesată de comunitatea locală

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 05, 2021 0 770

Proiectul ansamblului mixt cu 5 blocuri cu 6 etaje și 185 de apartamente pregătit în comuna Apahida pe un teren de peste 1,2 hectare de pe strada Libertății chiar de cei care fac noul PUG al comunei a fost din nou respins la Comisia de Urbanism a Județului la ședința din 2 septembrie. Președintele Alin Tișe, cel care a condus comisia, a cerut proiectanților să reducă nivelul de înălțime la patru niveluri și să aducă simulări cu vecinățile, având în vedere că viitorul ansamblu se învecinează cu locuințe unifamiliale. Proiectul a fost contestat de riverani sau de asociația civică din comună, Pro Apahida, constituită ca să vegheze ca localitatea de lângă Cluj-Napoca să nu se dezvolte precum comuna Florești, cu blocuri între case, ci să își păstreze caracterul rural și vatra satului. Specialiștii din comisia de urbanism au mai recomandat proiectanților de la Atelier RVD să facă consultări și negocieri cu oamenii nemulțumiți dar și cu administrația locală.

 

Arhitectul Rareș Drăgan de la biroul RVD a prezentat comisiei de urbanism a județului la ședința din 2 septembrie o nouă variantă a proiectului ansamblului mix (locuințe și comerț) propus în centrul comunei Apahida, pe strada Libertății nr. 233 – 237, Eroii Pascu nr. 26 – 30, vizavi de biserică, prin restructurarea unei zone de peste 1,2 hectare.

Prin noua variantă, arhitectul a arătat că s-au propus spații comerciale la parterul clădirilor, că se va construi o grădiniță care se va ceda comunității și că viitoarele contrucții respectă distanțele față de vecinăți propuse în noul PUG al comunei, distanțe egale cu înălțimea clădirilor. În plus, sunt prevăzute perdele verzi de vegetație pe limita de proprietate. Viitoarele  construcții urmează să aibă subsol/demisol, parter, patru etaje plus unul retras.

Arhitectul șef al județului Claudiu Salanță a arătat că, din punct de vedere tehnic proiectul este în regulă însă nu se potrivește în mediul rural. Salanță a spus că presiunea imobiliară cu blocuri se resimte deja în mediul rural și nu știe cum se poate tranșa viitorul unor astfel de proiecte între case.

Drăgan a semnalat că în noul PUG al comunei Apahida strada Libertății este zonă de restructurare, însă președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism, a amintit că există o opoziție față de acest proiect atât din partea riveranilor, cât și a asociației civice din comună sau a Primăriei. „Sunt și locuințe lângă calea ferată. Rugămintea mea este să aprofundați proiectul și să veniți cu variante de reducere a înălțimii la parter plus patru etaje”, a arătat Tișe.

Specialiștii din comisie au mai cerut ca proiectanții să se decidă dacă clădirilor vor avea fie demisol fie subsol și să reducă regimul de înălțime a ansamblului. „Înțeleg nevoia de a face afaceri și a valorifica la maxim proprietatea. Ne vom consulta și noi cu Primăria și ONG-urile din Apahida. Să aduceți și imagini cu vecinătățile. Am înțeles că în jur sunt doar case. Nu putem să nu ținem cont de interesul oamenilor și de specificul comunei. Mi se pare că în afară de etajul retras și de mărirea parterului unde ați făcut funcțiuni comerciale, nu ați modificat nimic la proiect”, a spus Tișe.

Arhitectul Octav Olănescu din comisie a sugerat proiectantului o negociere cu asociațiile și Primăria din care să rezulte o soluție acceptată de toată lumea.

„Nu știu de ce discutăm de părerea oamenilor la comisia de urbanism. Proiectul va merge oricum la Consiliul Local care îl va discuta”, a intervenit Drăgan.

În schimb, președintele Tișe i-a amintit că, de fapt, comisia de urbanism este cea care aprobă un regim de înălțime care rămâne așa cum a fost aprobat dar și modul în care viitoarele clădiri se vor poziționa pe teren.

„Vrem să îi ajutăm pe cei din Apahida, încă nu am găsit soluția. Am înțeles că nici primarul nu susține regimul de înălțime, nici oamenii. Trebuie să ținem cont de părerile oamenilor, nu poți trece cu buldozerul peste ei”, a mai spus Tișe.

Comisia a avizat nefavorabil proiectul și a cerut proiectanților să revină cu toate completările cerute.

Din 2008 se intenționează construirea de blocuri pe cele 1,2 hectare de pe strada Libertății – Eroi Pascu din comuna Apahida. Proiectul a revenit în atenția publică în 2015-2016 când s-a solicitat actualizarea documentațiilor de urbanism, însă a fost contestat de riveranii de la casele de pe starda Eroi Pacu, învecinată cu proiectul ansamblului imobiliar.

Prin noul proiect făcut de RVD, pe terenul de peste  1,2 hectare se propun 5 corpuri de clădire cu 6 niveluri, comerț la parter și un număr total de 185 de apartamente.

Beneficiarul proiectului este RS Trade (cu obiect de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară) detinută de Simion Olimpiu Rusu. Acesta era beneficiar al proiectului imobiliar și în 2008. El mai deține și alte societăți de dezvoltări imobiliare, unele inactive .

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare