Închide

A reînceput conflictul în PNL Cluj, între tabără Boc-Buda și tabăra Tișe / Cui a împărțit Boc locurile pentru Parlament și de ce cresc tensiunile în partid

OpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 30, 2024 0 814

Ședința biroului județean al PNL Cluj a avut loc vineri, în scopul aprobării listei de candidați pentru alegerile parlamentare, iar conform surselor Actual de Cluj, locurile eligibile au fost împărțite după bunul plac al primarului Emil Boc, fără să se țină prea mult cont de doleanțele președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe.

Așadar, primii doi pe listă la Camera Deputaților au fost plasați Radu Moisin și Ovidiu Câmpean.

Moisin, deși a fost și viceprimar pe vremea lui Sorin Apostu, consilier local și are și un mandat de deputat la activ nu s-a evidențiat prin nicio inițiativă în folosul Clujului. Rămâne genul clasic al „yesmenului”, omul care înăuntrul său pizmuiește cu forță, dar care n-ar avea vreodată curaj să evadeze din paradigma cătușelor.

În ce-l privește pe Ovidiu Câmpean, hologramă prin excelență, tipul lipsit de personalitate pescuit din largul spectru al trepădușilor de partid, așezat fără nicio experiență în poziția de „director” în Primăria Cluj, ca mai apoi să fie transferat pe o poziție de secretar de stat, tot la cererea lui Boc. Pe vremea când Marcel Boloș era ministru la Fonduri Europene – spun sursele Actual de Cluj – Câmpean era ținut pe la uși într-o continuă așteptare, pentru că Boloș îl considera inutil.

Moisin și Câmpean sunt oamenii care i-au servit și îi servesc primarului Boc, iar nominalizarea lor pe primele două locuri eligibile la Camera Deputaților nu a putut fi contestată de nimeni din organizația PNL Cluj.

În schimb, pentru locul al treilea eligibil a existat o înțelegere cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, care a militat  în favoarea primarului din Huedin, Mircea Moroșan. Sursele Actual de Cluj spun că inițial liderii liberali clujeni au fost cu toții de acord ca acest loc să i se asigure lui Moroșan, pentru ca mai apoi, pe la spatele lui Alin Tișe gruparea aliniată în spatele lui Boc, respectiv Daniel Buda, Mircea Abrudean și Dan Tarcea, să facă presiuni asupra primarilor din județ pentru a introduce un alt candidat. Este vorba de primarul din Ciucea, Radu Florin Abrudan, care ar avea strânse legături cu Daniel Buda (președinte PNL Cluj și eurodeputat) și cu Mircea Abrudean (secretar general al Guvernului).

Imediat ce Tișe a aflat că primarii sunt sunați pentru a-și schimba votul în favoarea primarului din Ciucea a început scandalul în partid. Tișe le-a reproșat oamenilor lui Boc că joacă pervers, deschizând o acțiune separată de negociere cu primarii. În final, Tișe i-a atras pe primari de partea sa, cu două treimi din voturi, astfel de Mircea Moroșan a rămas candidatul de pe locul al 3-lea la Camera Deputaților.

Pe locul al patrulea considerat eligibil rămâne deputatul Sorin Moldovan (din Oradea), un încurcă lume despre care s-a tot scris, având în vedere că acesta va intra deja cu al treilea mandat în Camera Deputaților. Deși Moldovan nu-i este nimănui de folos, proptelele solide din familie îl mențin ca pe-o ploșniță lipită strâns de saltelele celor mai înalte cercuri politice. Omul defilează pur și simplu fără rost, înainte și înapoi, continuând să existe.

Pe locul cinci a fost poziționată Georgiana Sima, o fată adusă de la Câmpia Turzii, în prezent șefă la tineret, consilier județean și cu un loc de muncă obținut în Primăria lui Emil Boc. În afara activității de partid, Georgiana Sima n-are nimic notabil în CV-ul ei. În schimb, gurile bârfitoare din PNL Cluj spun că e în grațiile viceprimarului Dan Tarcea și că nu-i displace nici eurodeputatului Buda.

Radu Constantea, un alt favorit al lui Emil Boc, a fost propus pe locul șase la Camera Deputaților. Constantea e cel căruia i-au fost încredințate destinele Universității Cluj, confidentul lui Emil Boc dar care deși a trecut prin mai multe mandate de consilier local, încă pare că se teme să vorbească liber. Prin partid se bârfește că e o fire emotivă, chiar emotiv până la lacrimi dacă cineva i se adresează pe un ton puțin mai ridicat.

În ce privește Senatul, PNL Cluj mizează pe două locuri eligibile. Pe primul loc a fost poziționat Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului și fost prefect de Cluj. Despre el se bârfește că e un iubitor al chefurilor nocturne cu mese îmbelșugate și băuturi fine, petreceri organizate în grupuri restrânse de unde țese mici intrigi și strategii, care cam toate mor înecate în șprițuri înainte să se lumineze de zi. În ieșirile publice, Abrudean e mereu atât de „succint”, de „pe scurt”, încât dă impresia că l-a apucat o stare de rău, o moleșeală. Discursurile și postările sale sunt de-o banalitate atât de perfectă încât n-ar putea fi concurat decât de el însuși. Iar atitudinea afișată e mereu aceea a unui bătrânel căruia i-a murit pasiunea cu mult înainte de vreme, lucru care însă nu-l împiedică să viseze, pentru că potrivit informațiilor Actual de Cluj, el ar fi primit promisiuni de la oamenii din tabăra lui Boc că va fi susținut peste 4 ani să candideze la președinția Consiliului Județean, în locul lui Alin Tișe.

Nu în ultimul rând, avem pe locul doi la Senat această „celebritate”: Rareș Stelian Rusu. Veșnicul abonat la locuri de muncă în sistemul de stat, fie în instituții, în agenții sau companii. Rusu este fiul fostului șef al Miliției clujene, deci un privilegiat și îmbuibat al sistemului vechii securități, menținut în funcții de-a lungul timpului, indiferent de traseismul său politic, pentru că a trecut de la PDL la PMP și apoi la PNL. Rusu are darul și talentul de a se fi descurcat fără să fi făcut sau să fi produs ceva. Locul său la Senat se pare că a fost aprobat și de tabăra lui Boc și de cea a lui Tișe, însă, între timp – spun sursele Actual de Cluj – Rusu a cam deraiat, iar Tișe e pe cale să-i facă felul.

Aceasta este, așadar, oferta „revoluționară” a PNL Cluj pentru Parlamentul României, după scorul oricum lamentabil pe care partidul l-a obținut la ultimele alegeri locale:

Camera Deputaților

      1. 1.Radu Moisin
      2. 2.Ovidiu Câmpean
      3. 3.Mircea Moroșan
      4. 4.Sorin Moldovan
      5. 5.Georgiana Sima
      6. 6.Radu Constantea

    Senat

      1. 1.Mircea Abrudean
      2. 2.Rareș Stelian Rusu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare