Închide

A pierdut procesul cu ANI dar își păstrează mandatul de parlamentar

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 25, 2015 0 304

Deputatul de Cluj din partea ALDE, Steluța Cătăniciu a pierdut defintitv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), privind conflictul de interese de care a fost acuzată, pe vremea când era consilier local. Mai exact, în 2009, consilierul local Steluța Cătăniciu și-a exprimat votul privind prelungirea unui contract pentru un spațiu pe care Primăria îl alocase unei firme private. Această firmă avea relații contractuale, pentru servicii de avocatură, cu Steluța Cătăniciu. Așa se face că cineva (se speculează că ar fi fost din PDL), a făcut o sesizare la ANI. Ulterior, prin raportul efectuat de ANI s-a stabilit că Steluța Cătăniciu s-a aflat, într-adevăr, în conflict de interese, pentru că aceasta avea obligația să se abțină de la vot. Sigur, decizia ANI a fost contestată de Cătăniciu.  Înalta Curte s-a pronunțat, ieri, definitiv, stabilind că deputatul clujean s-a aflat în conflict de interese.

Ce riscă deputatul Steluța Cătăniciu?

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu afectează în vreun fel mandatul actual de deputat, deținut de Steluța Cătăniciu. În schimb, indemnizația de deputat îi va fi diminuată, timp de 3 luni, cu 10%. Practic,  Înalta Curte nu a făcut decât să confirme abatarea disciplinară pe care a stabilit-o ANI și să o sancționeze pe Cătăniciu. „Cu siguranță nu mă așteptam ca aceasta să fie decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Am participat la vot în cadrul Consiliului Local Clujn Napoca și s-a ajuns aici! Îmi vine foarte greu să accept acestă decizia, însă nu pot decât să mă conformez”, a subliniat Steluța Cătăniciu. Legea nu prevede excluderea pentru conflictul de interese, ci numai pentru incompatibilitate, motiv pentru care mandatul de deputat al Steluței Cătăniciu va continua. Întrebarea este dacă deputatul ALDE va mai putea candida pentru vreo funcție publică, din 2016. Potrivit legii, ea nu mai are voie timp de 3 ani, să candideze pentru nici o funcție publică. Numai că cei trei ani de la comiterea abaterii disciplinare (din 2009), s-au scurs. Astfel, Cătăniciu va putea, cel mai probabil, să candideze fără vreo restricție, pentru un nou mandat de deputat. Pe de alta parte, există specialiști care spun că interdicția de a ocupa o funcție publică trebuie să se aplice din momentul în care s-a pronunțat sentința definitivă, adică de acum, din noiembrie 2015.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

< Articolul precedent

Articolul urmator >

Articole similare