Închide

A pierdut alegerile la Cluj dar o ține tot în serbări ceaușiste

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 05, 2019 1 1302

Emil Boc n-a schimbat și n-a adăugat nimic pe linie politică și administrativă, din 26 mai încoace, de când a pierdut alegerile la Cluj într-un mod atât de jenant pentru marele Partid Național Liberal pe care-l reprezintă. O ține, în schimb, tot într-un discurs populist, complet lipsit de consistență, de mesaj. Ca să dea bine în ochii liderilor politici de la București, a organizat, la începutul săptămânii trecute, o nouă serbare ceaușistă în onoarea lui Klaus Iohannis, cu o mulțime de aplaudaci și cu ovații, cu stegulețe, confeti, plecăciuni „universitare” și discursuri rușinos de lingușitoare. Niște propoziții goale, împănate de cuvinte bombastice menite să-i gâdile rictusul hidos candidatului lor la președinție. Pe la colțuri însă, membrii de partid mai realiști stăteau să-și  exprime îngrijorarea că indiferent de anvergura bâlciului dedicat candidatului Iohannis, la Cluj tot USR-PLUS va lua potul cel mare, în 10 și 24 noiembrie.

Iohannis le-a fost cu ghinion liberalilor clujeni și la Europarlamentare

Ultima serbare pe rit ceaușist organizată la Cluj în onoarea lui Iohannis a avut loc în 23 mai, exact cu două zile înainte de închiderea campaniei electorale pentru alegerile Europarlamentare. Iohannis și-a îmbrăcat vizita electorală într-o așa zisă campanie de promovare a ultimului său volum „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Conținutul volumului a fost pur și simplu ridiculizat și bagatelizat de analiști și critici însă acest detaliu n-a părut să-i miște în vreun fel pe liberali. Și atunci, ca și acum, Boc s-a întrecut pe sine în a-i demonstra lui Iohannis dimensiunea uriașă a „băii de mulțime” de la Cluj, în care are puterea să-l scalde. I-a oferit prilejul să-și afișeze rictusul printre mulțimi de clujeni prietenoși, printre universitari binevoitori, printre sute de alegători și aplaudaci de partid, aceștia din urmă având toți ordin politic să participe în număr cât mai mare la evenimentul lansării. Obligatoriu, să cumpere cartea. Nu una, ci două, trei exemplare, iar cei mai zeloși, care au venit însoțiți și de familie, au cumpărat chiar și câte patru, cinci exemplare. S-a stat la coadă imensă pentru obținerea unui autograf din partea primului om în stat, o sursă din echipa de organizare a evenimentului recunoscând că Iohannis și-a vândut cartea cel mai bine la Cluj, sub girul serviabilului primar Emil Boc. Munca asiduă, efortul depus de Boc pe tot parcursul campaniei electorale nu i-au adus însă satisfacția dorită. PNL a pierdut alegerile din 26 mai, la Cluj Napoca, cu o diferență de voturi neașteptat de mare, în favoarea USR, respectiv cu 42,30%.

L-au ignorat pe Tișe, deși el a mai mișcat strategia de creștere a PNL 

Este justificată, așadar, reacția celor care nu întrevăd rostul bâlciului organizat în marea familie a PNL, o scenetă absurdă în care liberalii se laudă ei pe ei, se aplaudă ei pe ei, neglijând ultimele rezultate electorale care nu fac cinste partidului. Până în prezent, PNL Cluj nu a aplicat nicio strategie în privința acaparării electoratului USR-PLUS, mizând doar pe faptul că aceste două formațiuni politice vor dispărea din pricina disputelor lor interne. Ar mai fi, de asemenea, planul absorbției PMP-ului, un partid care însă nu va putea să aducă PNL-ului la Cluj mai mult de două, trei procente electorale. Bătălia cea mare va sta în mâinile președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, care în acest moment profită de căderea PSD, în încercarea acaparării primarilor social-democrați care se bucură de încrederea și simpatia comunităților pe care le păstoresc. De altfel, Tișe a câștigat și alegerile europarlamentare pentru PNL, în interiorul județului Cluj, cu 62.725 de voturi (35,04%), comparativ cu 39.842 de voturi (24,25%), cât a obținut USR-ul. Însă rezultatele din municipiu – unde locomotiva electorală era Emil Boc – au făcut diferența finală în favoarea USR-ului. Respectiv, USR a obținut în orașul lui Emil Boc un număr de 79.372 de voturi (42,30%), în timp ce PNL a luat doar 47.935 de voturi (25,50%).

În loc să-i mulțumească lui Tișe, caraghiosul președinte al PNL Ludovic Orban a avut grijă să nu-l pomenească deloc în discursul său. Orban i-a nominalizat ca „mari oameni electorali, care pot face și desface lucrurile pentru România”, pe clujenii Emil Boc, Rareș Bogdan, Daniel Buda și Adrian Oros, evitând să rostească numele președintelui Consiliului Județean Cluj, cel mai probabil nemulțumit că Tișe nu s-a numărat printre liberalii care i-au susținut candidatura la șefia partidului. Pe Tișe nu l-au invitat nici pe scena, să-l elogieze pe Iohannis.

Citește și:

Boc populistul versus Bolojan rigurosul. Lecția predată de Oradea, liberalilor clujeni

Un comentariu

  1. Tocmai „Locomotiva Boc” va da peste cap situatia la Prezidentiale. Clujenii s-au saturat de blocaje, de borduriade, de lipsa centurii. E o batjocora ce se intampla la Cluj iar despre ilegalitatile lui Tise, finul domnului Boc, sper ca DNA sa intervina cat de curand sa se pritocesca apele murdare, atat despre Pata Rat cat si despre constructii ilegale mana in mana cu mafia imobiliara. Iar faptul ca audientele la Boc sunt de cativa ani suspendate este o alta lovitura ce o vor incasa cat de curand. Populatia orasului creste vertiginos, ok, dar daca nu se face nimica la infrastructura ne vom sufoca cat de curand. Nu inchiderea strazilor, nu investitii in bancute, cativa copaci cu wifi, nu intereselor de a introduce tot felul de impedimente cond. auto va face sa se dezvolte aromios Clujul. Construirea de pasaje, centura , pietonale cu scari rulante, parkinguri subterane, da, si liniile dedicate CTP sunt bune, dar cand ele se termina se intra in blocaj. Autobuzele, troleibuzele intra in efectul tevii infundate si se sta cu zecile de minute in statii, apoi vin si sunt pline ochi de oameni, iar sitemul de tiketing e o catastrofa. Pacat ca nu avem un Bolojan! Sper ca de Locale , la anul sa scapam de gasca asta de meschini si ipocriti total incompetenti si nepasatori, despre restul sper ca DNA sa se trezeasca la Cluj!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare