Închide

A murit cu zile la Gherla: un bărbat a făcut infarct iar ambulanța a venit după o oră, din Cluj-Napoca: în Gherla și Dej au un singur medic

Sănătate by Actual de Cluj - nov. 26, 2019 0 414

Un clujean a murit cu zile ieri în centrul orașului Gherla după ce a suferit un infarct iar ambulanța a sosit doar după o oră, din Cluj-Napoca. ”Eu am ajuns din Cluj înaintea ambulanței!”, susține revoltat fiul victimei.

”În centrul municipiului Gherla tatăl meu a stat la pământ timp de peste 50 minute până a venit salvarea. Tatăl meu a fost cu puls 41 de minte, i s-au făcut toate procedurile de primăjutor, am chemat un medic cardiolog de acasă, soția i-a făcut respirație gura la gură, a respirat 41 de minute. Eu am ajuns din Cluj înaintea ambulanței!”, a relatat fiul victimei, Vasile Kepiro.

Gherlainfo.ro relatează că motivul siderant e că de ani de zile serviciile de urgență nu doar din Gherla ci și din Dej au un singur medic, care lucrează în ture.

Un bărbat care are un magazin în apropiere a sunat imediat la 112, după ajutor. Era ora 17. Acesta a povestit că i s-a făcut legătura la pompieri, deși a anunțat un posibil infarct și a cerut să se trimită urgent o ambulanță.

Până atunci, persoane care se aflau în apropiere au încercat să facă manevre de resuscitare și spun că omul avea puls, respira și chiar a mai putut vorbi. Dar pe măsură ce timpul s-a scurs, semnele vitale au dispărut. „Încă vreo 20 de minute a mai trăit, putea fi salvat!”, au povestit oamenii.

Abia după o oră a sosit și o ambulanță, venită tocmai de la Cluj-Napoca. Dar medicii nu au mai putut decât să constate decesul.
De ani de zile, serviciile de Ambulanță din Gherla și Dej au câte un singur medic, care lucrează în ture, alternativ. Luni seara, ambulanțele de la Gherla erau plecate la alte cazuri, la fel și cele de la Dej. S-a trecut la varianta de rezervă, trimiterea unei ambulanțe de la Cluj.

„Este o situație cât se poate de tristă”, recunosc și cei de la Ambulanță pentru gherlainfo.ro. „Nu avem medici, nu avem mai multe mașini. Dacă se face apel la 112 și suntem trimiși la cazuri, suntem obligați să mergem, fără excepție. Dar de multe ori avem parte de oameni care acuză dureri de cap, de picioare sau au tensiunea mărită. În timp ce noi mergem la 20-30 km de casă ca să facem o injecție, la un caz care nu era urgent, alți oameni au nevoie de ajutorul nostru în altă parte și nu avem cum să-i ajutăm”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu