Închide

A intrat în vigoare noul Cod Rutier. Cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi ,,praguri” de viteză și pedepse pentru manevre periculoase pe autostradă

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 27, 2022 0 279

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare duminică și cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi ,,praguri” de viteză și pedepse mai aspre pentru manevre periculoase pe autostradă, notează Economedia.

Suspendarea permisului pentru 120 de zile (4 luni)

Suspendarea permisului de circulație pentru 4 luni se aplică pentru următoarele abateri :

-circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă

-depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h

-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată

Anterior, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren se reținea permisul pentru 90 de zile, cu posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la doar 30 de zile după un test cu 15 întrebări pentru verificarea regulilor de circulație. Totodată, circulația pe contrasens era sancționată cu reținerea permisului pentru 60 de zile.

Suspendarea permisului pentru 90 de zile pentru circulația pe banda de urgență 

Circulația pe banda de urgență a autostrăzii era sancționată doar cu amendă contravențională în vechea legislație, dar acum, Noul Cod Rutier prevede reținerea permisului pentru 90 de zile dacă șoferii folosesc în mod nejustificat banda de urgență. Noile amenzi sunt cuprinse între 1305 și 2900 lei.

Reținerea permisului 30 de zile pentru comportament agresiv

Noul Cod Rutier definește comportamentul agresiv, ,,șicanele” în trafic : deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, reducerea bruscă a vitezei, demaraj cu patinarea roților, întoarcerea cu frâna de mână, claxonatul excesiv și folosirea repetată a semnalelor luminoase, conducerea motocicletei pe o singură roată, ambalarea motorului sau mersul cu spatele pentru intimidarea altor șoferi. Amenzile sunt cuprinse între 580 și 725 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile.

Retragerea permisului pentru 12 ore pentru alcool sau consum de droguri pe baza constatării medicului

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare