Închide

A furat cardul bancar al unei prietene în mai multe rânduri, a furat mii de euro de pe el și a pus cardul la loc, a fost condamnată definitiv la închisoare cu suspendare în Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 06, 2023 0 167

O femeie care a furat cardul bancar al unei prietene în mai multe rânduri, a furat mii de euro de pe el și a pus cardul la loc, a fost condamnată la Cluj la închisoare – cu suspendare. Procurorii au atacat sentința, cerând majorarea pedepsei, fapt care s-a întâmplat în apel, în urmă cu câteva zile.
Curtea de Apel a admis apelul Parchetului de majorare a pedepsei, săptămâna trecută, dar a menținut modalitatea de executare a acesteia – cu suspendare. În fapt s-a reținut că inculpata între 29 octombrie 2021 și 10 decembrie 2021 în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice prealabile, s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate din Recea Cristur, sub pretextul vizitării acesteia şi, profitând de neatenţia ei, i-a sustras cardul bancar, pe care l-a folosit în aceleaşi date pentru a efectua operaţiuni neautorizate de acces ilegal la sistemul informatic al băncii şi de retragere de numerar. În total – 14 retrageri de numerar, în cuantum de 12.600 de lei, adică peste 2.200 de euro. Persoana vătămată a susţinut că, în momentul în care dorea să efectueze operaţiuni la ATM cu cardul bancar, operaţiuni care se derulau în mod obişnuit la ATM-ul amplasat în localitatea Panticeu, apela la prietena ei, căreia îi dădea cardul pentru efectuarea tranzacţiilor. Întrucât în toamna anului 2021 prietena ei a fost plecată din ţară, persoana vătămată a rugat-o pe inculpată să o ajute să scoată bani de la bancomat, în sensul de a o însoţi la Panticeu, la bancomat, fapt care s-a întâmplat de mai multe ori.

persoana vătămată a declarat că nu a observat dacă inculpata a fost atentă la operaţiunile pe care le-a efectuat la bancomat, dar că, la un moment dat, cu ocazia unei deplasări în Panticeu pentru a retrage bani de la bancomat, a tastat un cod PIN greşit, moment în care inculpata i-a propus să-l schimbe, atenţionând-o că altfel nu mai poate scoate bani din cont. Persoana vătămată s-a conformat, iar după ce a modificat PIN-ul s-a deplasat din nou la bancomatul din Panticeu, însoţită fiind de către inculpată, de unde a retras suma de 2.000 de lei. Persoana vătămată a declarat că la un moment dat, neprecizat, a observat că cineva a umblat în dulapul din locuinţă, unde-şi ţinea de regulă banii, întrucât existau urme de răvăşire, fără să constate la acel moment că-i lipseşte ceva. Dorind să verifice totuşi dacă soldul creditor al contului era intact, persoana vătămată a rugat-o pe o femeie care era împuternicită pe cont să efectueze verificări, ocazie cu care a aflat că-i lipseşte din cont suma de 12.600 de lei.

Persoana vătămată a confruntat-o pe inculpată, ocazie cu care aceasta a recunoscut că i-a sustras bani din contul bancar, prin efectuarea mai multor operaţiuni de retragere de numerar de la mai multe bancomate cu cardul ei, motivând că a avut mai multe datorii pe care le-a stins folosind banii persoanei vătămate, căreia i-a spus că-i va returna banii în tranşe. Potrivit declaraţiei persoanei vătămate, în 15 ianuarie 2022 inculpata s-a prezentat la domiciliul ei şi i-a plătit suma de 200 de lei, sumă reprezentând prima tranşă din prejudiciul cauzat. Persoana vătămată a declarat că inculpata se confruntă cu o situaţie financiară precară, că nu lucrează, dar că, în pofida acestuia fapt, în perioada octombrie-decembrie 2021, a aflat de la ea că a renovat o cameră de la locuinţă, că şi-a cumpărat diverse bunuri şi că a făcut branşamentul pentru electrificarea locuinţei personale. Potrivit declaraţiei, persoana vătămată nu i-a dat inculpatei acordul pentru a efectua operaţiuni cu cardul ei bancar şi că o perioadă, în mod repetat, a fost vizitată de către inculpată atât dimineaţa, cât şi seara, ocazii cu care i-a povestit despre deplasările ei la Cluj-Napoca şi despre cumpărăturile pe care le-a efectuat.

La momentul audierii în cursul urmăririi penale, persoana vătămată s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 12.400 de lei.

Cu ocazia audierii din cursul urmăririi penale, inculpata a susţinut în esenţă că, având acces în locuinţa persoanei vătămate, a obţinut informaţii cu privire la locul în care ţinea cardul bancar, precum şi la codul PIN şi, întrucât avea nevoie de bani pentru construirea unei case, a decis să folosească instrumentul de plată electronică aparţinând persoanei vătămate pentru a retrage sume de bani din contul ei bancar. Inculpata a învederat că în perioada octombrie-decembrie 2021, în mod repetat, a mers la locuinţa persoanei vătămate de unde, profitând de neatenţia ei, a luat cardul bancar din locul unde persoana vătămată îl ţinea de obicei, şi, întrucât cunoştea codul PIN, urmare demersurilor efectuate la bancă împreună cu persoana vătămată pentru schimbarea lui, a efectuat mai multe operaţiuni de retragere de numerar, punând de fiecare dată cardul înapoi în casa persoanei vătămate, în locul obişnuit, pentru a nu fi observată lipsa lui.

Instanța de fond a considerat că se impune condamnarea inculpatei la pedepse în cuantum minim. S-au aplicat astfel inculpatei pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la sistem informatic în formă continuată. Împotriva acestei hotărâri a formulat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, care a cerut desfiinţarea hotărârii atacate şi rejudecând, să se dispună condamnarea inculpatei la o pedeapsa de 4 luni închisoare şi pentru infracţiunea de furt

Curtea de Apel a admis săptămâna trecută apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei Tribunalului Cluj și a condamnat-o pe inculpată, spre deosebire de decizia de achitare a instanței de fond, pentru furt în formă continuată. Astfel femeia a fost condamnată la șase luni de închisoare pentru furt în formă continuată, pedepsele au fost contopite, rezultând aplicarea pedepsei cele mai grele de 1 an şi 4 luni închisoare, la care a fost adăugat sporul fix şi obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv de 7 luni şi 10 zile închisoare, inculpata urmând a executa o pedeapsă rezultantă finală de 1 an, 11 luni şi 10 zile închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru doi ani. Decizia e definitivă și a fost luată de Curtea de Apel în 2 noiembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare