Închide

Când vine la Cluj ambulanța monumentelor susținută de prințul Charles

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 15, 2018 0 1841

O maşina care e chemată, vine şi ”pansează” monumentele ”bolnave” din Transilvania. Ea există efectiv, are un logo făcut de artistul Dan Perjovschi, are un prieten ”de suflet” şi ”de portofel” celebru, o echipă de iubitori de patrimoniu şi un total de peste 15 intervenţii la monumente degradate din Hunedoara, Braşov, Sibiu, Alba, Mureş sau Sălaj. ”Trebuie să livrăm şi noi ceva în străinătate. Aceasta este ambiţia noastră. Vom fi crucea roşie a monumentelor după ce ne vom extinde în toate zonele din ţară”, explică pentru Actualdecluj.ro arhitectul Ovidiu Vaida despre ambulanţa monumentelor, proiect pornit acum doi ani de ONG-ul Monumentum din Sibiu cu bani de la Administraţia Fondului Naţional Cultural.

Iniţiativa are şanse mari să se extindă din 2019 şi la Cluj. Deocamdată se duc tratative, mai ales că sunt multe chestiuni logistice de rezolvat, inclusiv cea a şoferului care urmează să conducă maşina de intervenţie. Ce este bătut în cuie deocamdată este replicarea ambulanţei în Maramureş, Mureş sau Iaşi. Deja în Banat proiectul a pornit şi e funcţional.

(sursă foto principală-Agerpres)

”Încercăm să ajutăm să creăm o reţea de ONG-uri care să se ocupe de patrimoniu prin intermediul ambulanţei monumentelor. Oferim un fel de franciză, îi ajutăm cu ambulanţa, dar ei decid ce fac mai departe, condiţia este să ţină cont de principiile acestui proiect. În Maramureşa lansăm proiectul cu cei de la Asociaţia Rost. La Cluj avem deocamdată discuţii. În Banat s-a făcut anul acesta ambulanţa cu Asociaţia PACT şi deja a avut primele intervenţii. La Iaşi vrem să o lansăm cu arhitectul Şerban Sturza”, a anunţat la Cluj arhitectul Eugen Vaida, coordonator al ambulanţei monumentelor pilot care funcţionează deja de doi ani.

Despre ambiţia proiectului, Vaida a explicat că se doreşte să devină o ”crucea roşie a monumentelor”, după ce se va crea reţeaua naţională de ambulanţe. În modul acesta, spune arhitectul, proiectul ar putea fi importat în afară, ca o iniţiativă românească. ”Nu doar noi să importăm proiecte. Ci să livrăm şi noi ceva în afară”, a mai completat specialistul.

Deja s-au făcut demersuri de către iniţiatorii proiectului (Asociaţia Monumentul din Sibiu) pentru achiziţionarea unei noi maşini, a doua, care să fie transformată în ambulanţă pentru monumente, având în vedere numărul mare de solicitări de intervenţii care se primesc. Prima a pornit ca proiect pilot la Sibiu, dar acum activează ca ambulanţa monumentelor Transilvania Sud deservind cinci judeţe -Sibiu, Alba, Braşov, Hunedoara, Sălaj şi Mureş. „Am alergat la Maratonul Internaţional de la Sibiu din vara aceasta pentru a mai cumpăra o ambulanţă”, a completat Vaida.

Ambasador vizual al proiectului este artistul Dan Perjovschi care a realizat logo-ul ambulanţei, iar ambasador caritabil e însuşi prinţul Charles care a devenit donator în cadrul proiectului.

 

”Mândria” ambulanţei este intervenţia din toamna aceasta de la biserica medievală din Strei,Hunedoara, despre care nu există student la arhitectură care să nu fi învăţat la şcoală şi a cărei acoperiş era degradat şi în pericol să cadă.

”Apelul a fost făcut de profesori universitari apropiaţi proiectului de la Facultatea din Alba Iulia. S-a făcut apoi un call de donaţii. Banii s-au strâns repede. Am avut o echipă de voluntari studenţi din Iaşi, Bucureşti, Timişoara. Am lucrat cu Mihai Niţă, un arhitect meşter. Au fost şi sponsori. Comunitatea ne-a oferit masă şi cazare. A venit şi primăria de acolo şi a plătit draniţa, apoi Episcopia a plătit paratrăsnetul. Primăria, cu legea, a pus şi camere. Pentru câţiva zeci de ani, biserica a fost pusă în siguranţă. Vom fixa şi pictura şi vom restaura şi piatra”, a explicat arhitectul.

 

O altă intervenţie tot din 2018 de la Gârbova de Sus  din Alba asupra ruinei bisericii ordodoxe medievale a efectul a fost scontat. “Am fost certați și luați la rost că ne atingem de biserică. Când acorzi o importanţă mare unui monument şi comunitatea şi ajunge să și-l asume asta ne bucură deoarece de asta facem ceea ce facem”, a povestit Vaida.

O gară monument din Apold, Mureş, de pe traseul mocăniţei, a fost reabilitată cu donaţii de la o familie din America care a venit special în vara lui 2018 ca să participe la restaurare. ”Sunt de multe ori costuri mici, cu înlocuirea ţiglelor. Undeva la 300 de euro. Comunitatea ne dă masă şi cazare. Ne mai şi distrăm. Avem şi activităţi didactice şi prezentăm de fiecare dacă copiilor ce facem pentru patrimoniu”, a mai afirmat Vaida.

Biserica de lemn din Breb, Maramureș, (pentru care a donat chiar prințul Charles) a fost reparată cu 45 bărbaţi din comunitate, mulți dintrei ei bătuseră şita veche de pe biserică.

 

 

 

 

 

 

Ambulanța monumentelor care activează în Banat a intervenit la o Moară de apă din Caraș, proiect unde a lucrat cot la cot cu voluntarii și primarul din comuna respectivă.

Peste 1200 de euro s-au strâns după o serată muzicală organizată în Zalau de autorități județene, locale, instituții, ong-uri și Biserică pentru punerea în siguranță a bisericii monument din Brusturi, degradată și în pericol să nu treacă iarna 2018-2019 în pucioare. “Nu credeam dacă cineva îmi spunea acum puțin timp că așa ceva se poate în România, ca instituții, persoane, organizații să se mobilizeze și să facem un eveniment de strângere de fonduri”, a spus Vaida. Intervenția la biserica din Brusturi e estimată la circa 8000 euro și urmează să se realizeze luna aceasta.

“Acolo unde există fonduri pentru materiale de la beneficiarii intervenției, alte persoane,  sponsori, primării, noi venim cu voluntari. Facem documentația de punere în siguranță a respectivului monument. În principal este vorba despre înlocuiri de învelitori, refacerea sistemului de drenaj. Cum se spune, dacă ai bocanci și pălărie, construcția este în regulă. Avem cinci obiective.  Conștientizarea comunităților locale privind patrimoniul. Prin evenimentele noastre realizăm deja o coeziune între diverși factori de decizie: autorități locale, biserică, organizații non guvernamentale, voluntari. Comunitatea își asumă pentru că trebuie să aibă grijă în continuare de patrimoniul ei. Astfel nu putem vorbi de sustenabilitate. Au fost foarte multe proiecte supradimensionate cu bani europeni față de posibilitatea comunităților de a oferi mentenanța clădirilor. Peste zece ani vom vorbi iarăși de restaurarea lor. Ne dorim revitalizarea meșteșugurilor și lucrări cu materiale tradiționale. Am plecat de la ideea de a pune în siguranță patrimoniul mobil și deja am reușit să aducem energie în jurul acestor monumente. Vrem să conștientizăm societatea civilă să pună umărul la conservarea patrimoniului și vrem să creștem și filantropia din România. Încercăm să atragem și multinaționalele alături de patrimoniu cu povestea identității locale”, a mai vorbit despre filosofia ambulanței monumentelor arhitetcul Eugen Vaida.

Sursa fotografii- Ambulanta Monumentelor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.