Închide

UDMR despre modificările aduse la Codul de procedură penală

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - iun. 17, 2018 0 222

Parlamentarii UDMR sunt de părere că modificările aduse Codului de procedură penală erau cât se poare de necesare. „Este absolut necesar să se modifice Codul de procedură penală, deoarece zeci de articole încalcă legea fundamentală. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, iar Legislativul are datoria de a corecta aspectele problematice ale pachetului de acte normative. Pe de altă parte, modificarea Codului de procedură penală este justificată de procedura de încălcare a dreptului comunitar inițiată de Comisia Europeană împotriva României, pentru că nu a transpus Directiva UE privind prezumția de nevinovăție până la termenul limită stabilit pentru luna aprilie”, a transmis liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. El a explicat că România are termen până în toamnă pentru a modifica o serie de articole din Codul de procedură penală.  „În caz contrar, România va plăti o penalizare de 100.000 euro pe zi”, a comentat Cseke. Amendamentele adoptate săptămâna trecută sunt în conformitate cu aceste două obligații, mai susține senatorul maghiar, apreciind că UDMR a votat pentru modificările propuse în plenul Senatului.

„UDMR își menține poziția potrivit căreia sunt necesare legi și o justiție care să garanteze răspunderea autorilor faptelor penale, dar nici o persoană nevinovată nu poate fi condamnată, să frecventeze tribunalele ani de zile pentru a-și dovedi nevinovăția. Trebuie să existe garanții că nici un nevinovat nu poate fi condamnat pe nedrept. Din nefericire, în ultimii ani, am constatat că a crescut numărul cazurilor în care oameni nevinovați au avut de suferit în urma abuzurilor sistemului judiciar, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit. În același timp, este, de asemenea, clar că numărul de hotărâri de condamnare a României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului este cu mult peste statisticile altor țări. Chiar și în cazul unor țări precum Turcia și Rusia există mai puține condamnări raportat la numărul locuitorilor și mai puține daune pronunțate decât în cazul României”, a adăugat senatorul Cseke Attila. Potrivit acestuia, amendamentele la Codul de procedură penală întăresc prezumția de nevinovăție și dreptul la o urmărire penală și o procedură judiciară echitabilă.

UDMR a înaintat mai multe propuneri de modificare la Codul de procedură penală, majoritatea fiind adoptate.

”Cea mai importantă dintre acestea este că victima trebuie să primească notificările redactate într-o limbă pe care o cunoaște. Dacă persoana aparține unei minorități naționale, va trebui notificată în limba sa maternă. Totodată, am reușit introducerea unei prevederi potrivit căreia martorul să beneficieze în mod gratuit de serviciile unui interpret dacă este necesar”, a declarat Cseke Attila.

„Conform directivelor UE, înainte de pronunțarea hotărârii definitive nu este permis să se vorbească public despre cineva ca și cum ar fi fost condamnat, vinovat. Prin urmare, amendamentele la Codul de procedură penală includ și procedurile privind respectarea prezumției de nevinovăție”, a subliniat Cseke.

Unul dintre cele mai importante amendamente prevede în mod clar că dovezile ilegale, adică protocoalele adesea fabricate, false, provenite din interceptări efectuate din motive de securitate națională, nu sunt considerate probe, trebuie eliminate din dosar – a mai declarat politicianul Uniunii. El a adăugat că probele adunate ilegal nu pot fi folosite în niciun proces de judecată, iar instanța poate acorda despăgubiri în cazul în care persoana în cauză a avut de suferit în urma interceptărilor.

„Interceptările efectuate din motive de securitate națională nu pot fi folosite ca probe și în alte acțiuni judiciare”, a explicat Cseke Attila.

Potrivit afirmațiilor sale, amendamentele menționează fără echivoc faptul că apărarea va avea acces nelimitat la toate probele, iar materialele care rezultă din procesul de supraveghere trebuie puse în totalitate la dispoziția apărării.

„Reprezintă, de asemenea, o schimbare și faptul că înregistrările conversațiilor dintre părți pot fi folosite ca dovezi, precum și înregistrările făcute în spații publice cu camerele de supraveghere sau alte mijloace”, a precizat Cseke Attila.

O altă modificare importantă este faptul că noul Cod de procedură penală modifică competențele de investigare ale procurorului, în cazul unui copil minor. În prezent, decizia de a audia în mod repetat un copil minor, în timpul unui proces, depinde în totalitate de bunăvoința procurorului.

„De acum înainte această decizie va aparține exclusiv judecătorului”, a conchis Cseke Attila.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare