Închide

UPDATE Asociația Magistraților din România atacă membrii din Cluj care au demisionat și au dizolvat filiala: trebuiau să-și ceară scuze public

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 18, 2018 0 699

Asociația magistraților din România, a cărei filială din Cluj s-a dizolvat după ce toți membrii au demisionat în bloc, susține că decizia de dizolvare a filialei s-a făcut cu nerespectarea statutului asociației. „Ieșirea în spațiul public, cu această știre care s-a dorit a fi „de senzație”, a avut loc cu nerespectarea Statutului AMR. Printr-un e-mail s-a trimis, pe adresa Asociației, un extras dintr-o hotărâre judecătorească de dizolvare a Filialei Cluj a AMR, fără ca, anterior, să se aducă la cunoștința Consiliului Director – organ de conducere a Asociației între Conferințele Naționale, potrivit statutului –, intenția dizolvării filialei. Extrasul a fost trimis în 15 iunie 2018, adică după 15 zile (!) de la data la care a fost pronunțată dizolvarea (31 mai 2018). Sincronizarea cu perioada formulării concluziilor de către Comisia de la Veneția să fi fost o simplă „coincidență”? Ei, aș, vorba lui Nenea Iancu!”, susține președintele interimar Andreea Ciucă.

Aceasta adaugă că nu i-a fost transmis niciun document privind convocatorul ședinței filialei, procesul-verbal sau alte documente referitoare la parcurgerea procedurii de dizolvare. „S-a preferat modalitatea de plecare din AMR „pe ușa din dos”, găsindu-se, în schimb, necesară, ieșirea în spațiul public cu afirmații generale din care nu rezultă de ce AMR – Filiala Cluj nu-și mai poate îndeplini scopul statutar”. „AMR nu a împiedicat vreun judecător, procuror sau Filiala Cluj să își spună punctul de vedere. Faptul că, în ultima perioadă, filiala a preferat (cu mici excepții) să se țină deoparte, cu toate că AMR a continuat să facă eforturi deosebite pentru drepturile și statutul magistraților, nu îi poate fi imputat Asociației”, adaugă Ciucă, adăugând că, în condițiile în care – spune ea – asociația a fost vocală privind legile Justiției în vreme ce filiala din Cluj chiar dacă a avut această posibilitate a preferat să nu se exprime, „filiala și-a sancționat propria pasivitate”. „Dacă tot vorbim de atitudine și spunem lucrurilor pe nume, arătăm că una din ultimele „activări” vizibile ale filialei a avut loc atunci când a fost nevoie de sprijinul AMR pentru propulsarea în CSM a președintei filialei, din partea curților de apel, știut fiind că, într-o asemenea situație, implicarea unei asociații cântărește greu. Atunci sprijinul AMR a fost considerat de bun augur și chiar necesar, iar acum pare a fi anatema, cu toate că AMR a avut aceleași susțineri de principiu, și atunci, și acum (AMR cerând, de pildă, separarea carierelor judecătorilor și procurorilor de aproape un deceniu, respectiv susținând, în termeni similari, independența sistemului judiciar)”, mai susține Ciucă.

„Cel puțin „interesant” este faptul că Filiala Cluj „se dezice” de participarea AMR la Legile Justiției, însă nu are aceeași atitudine față de participarea CSM (chiar la mai multe ședințe decât AMR), în condițiile în care „amendamentele” al căror autor/susținător a fost CSM s-au numărat cu sutele (peste 300), mai multe decât ale AMR, iar din acestea peste 250 au fost admise. Adică, principalul autor al modificărilor a fost CSM, și nu AMR cum, în mod neadevărat, s-a încercat a se acredita încă din decembrie 2017. Nici atunci, nici acum, Filiala Cluj n-a suflat o vorbă despre faptul că „noua” procedură a promovării judecătorilor și procurorilor în funcții de execuție, neacceptabilă pentru sistem și magistrați, este opera CSM, care a susținut-o în absența noastră și fără ca magistrații să fi fost consultați în prealabil”, susține șefa AMR. „Pe de altă parte, nu-i de mirare că Filiala Cluj, prin vocea publică a d-lui judecător Vasilică-Cristi Danileț, se năpustește asupra AMR, dacă avem în vedere că asociația noastră a insistat, în Comisia specială comună – în acord cu cerințele  Memorandumului din 2016, votat de peste 80% din instanțe – asupra adoptării procedurii de revocare a membrilor CSM, inclusiv în cazul retragerii încrederii acestora. Apropo, ne întrebăm, în mod îndreptățit, de când are domnul judecător Vasilică-Cristi Danileț autoritatea să vorbească în numele AMR, de vreme ce tocmai Filiala Cluj – prin președintele Andrea Chis, împreună cu UNJR, au cerut în anul 2013 să se țină seama de procesele verbale ale adunărilor generale ale judecătorilor care au solicitat revocarea d-lui judecător din calitatea de membru CSM, arătând că aceste procese verbale nu au niciun viciu. În acest context, se mai pune cel puțin o întrebare îndreptățită: cum de Filiala Cluj și dl. jud. Vasilică-Cristi Danileț nu au nicio problemă cu comunicatul comun al filialei – prin președinta Andrea Chiș și UNJR – prin președinta Natalia Roman, din 2011, prin care, referitor la „evenimentele” de la Înalta Curte de Casație și Justiție, adică începerea urmăririi penale a doamnei judecător Gabriela Bîrsan și a doamnei judecător Alina Corbu, scriau: „… comportamentul judecătorilor săi (ai ÎCCJ – n.n.) afectează extrem de grav imaginea publica a justiţiei. Pentru ca suspiciunile de corupţie ce
planează asupra unor persoane aflate in funcţii de conducere sa nu se răsfrângă asupra întregului sistem, intr-un stat de drept un gest reflex într-o astfel de situaţie ar trebui sa fie demisia din funcţia de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea si curajul pe care trebuie să le deţină orice persoană aflată în vârful ierarhiei oricărui sistem, nu doar a celui judiciar”. De asemenea, nici filiala, nici domnul judecător Vasilică-Cristi Danileț nu s-au gândit că – înainte de dizolvare – ar fi un semn de „integritate, verticalitate și curaj” să își ceară scuze public, la data pronunțării hotărârii definitive de achitare, față de atitudinea care n-a avut nimic de-a face cu prezumția de nevinovăție, ci, eventual, cu lovirea unor oameni aflați la pământ”.

Șefa AMR spune că, dacă ar fi să se respecte statutul asociației, membrii se pot retrage din  calitatea de membru după acordul Consiliului Director, „prin urmare, membrii fostei Filiale Cluj sunt, în continuare, membri AMR, până la data la care Consiliul Director, sesizat cu o cerere de retragere din Asociație, adoptă o decizie, în acest sens, pentru fiecare membru”.

actualdecluj.ro a abordat-o în această dimineață și cu judecătoarea Andrea Chiș, fostul președinte al filialei din Cluj a AMR, dar aceasta spune că va fi disponibilă doar după-masă.

UPDATE Judecătoarea Andrea Chiș spune că a demisionat din AMR când a fost aleasă în Consiliul Superior al Magistraturii și că, oricum, asociația nu a sprijinit-o în campania pentru această funcție: „nu am nicio legătură cu AMR pentru că mi-am dat demisia din asociație anul trecut după ce am devenit membru CSM. CSM a ajuns la concluzia că nu ar fi incompatibilitate dar am considerat că trebuie să avem o atitudine echidistantă față de toate asociațiile. Nu sunt membră în AMR și AMR nu m-a susținut deloc în campanie, am candidat de una singură; m-au susținut colegii de la Curtea de Apel Cluj, de la AMR nu am avut niciun sprijin”.

Amintim, toți judecătorii membri în filiala din Cluj a Asociației Magistraților din România și-au dat demisia, iar filiala a fost dizolvată de drept. Decizia de dizolvare a filialei din Cluj a fost luată de Judecătoria Cluj-Napoca după ce magistrații din AMR Cluj și-au dat demisia în bloc. Judecătorul Cristi Danileț e fost membru al AMR Cluj: „În anul 2003 eram ales de colegii judecători în comitetul director al Asociației Magistraților din România (AMR) filiala Cluj. A fost cea mai activă filială: în doi ani de zile am modificat statutul asociației mamă, am luat personalitate juridică proprie pe filiale, am condus comisia de legislație de la nivel central care a cerut independența justiției și modificarea legilor conform standardelor internaționale. Demersurile ulterioare pe susținerea independenței procurorilor și pe etica profesională au fost greu de egalat. Trei membri ai acestei organizații au ajuns membri CSM: Alexandrina Rădulescu, subsemnatul și Andrea Chiș”, concluzionează el. „Acum, în 2018, AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toți judecătorii din județul Cluj al acesteia au demisionat pentru a se dezice de acțiunile AMR din ultimul an”.

Danileț se referă la decizia AMR de a sprijini controversatul pachet al legilor Justiției, care au dus la o situație fără precedent în rândurile magistraților, obligați să iasă în stradă și să protesteze împotriva acestor legi. „Admite cererea având ca obiect dizolvarea Asociației Magistraților din România – Filiala Cluj și în consecință: În baza disp.art. 55 alin.1 lit. b și alin.2 al aceluiași articol din OG 26/2000 din OG 26/2000, actualizată, ca urmare a imposibilității realizării scopului pentru care asociația a fost constituită, constată dizolvarea Asociației Magistraților din România – Filiala Cluj, cu sediul în Cluj-Napoca, Calea Dorobanților nr. 9-11, ap. 1, județul Cluj. Numește lichidator în cauză societății Cabinetul Individual de Insolvență H H. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică azi, 31 mai 2018,” este minută Judecătoriei Cluj”, sună decizia instanței.

Citește și:

Toți judecătorii din Asociația Magistraților din România – Cluj demisionează în bloc, instanța dizolvă filiala. Judecătorul Danileț: „AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toți judecătorii din județul Cluj al acesteia au demisionat pentru a se dezice de acțiunile AMR din ultimul an”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare