Închide

Corupție la Salina Dej, om de afaceri din Cluj dă șpagă zeci de mii de euro și bijuterii pentru contracte

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 06, 2018 0 1511

Fostul director al Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită și respectiv complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată. În proces au mai fost trimiși în judecată șase persoane, inclusiv omul de afaceri Călin Mitică, ce controlează Transferoviar Grup.

Procurorii DNA au trimis în judecată un dosar de corupție în care sunt implicați directorul Salinei Ocna Dej, directorul de vânzări al Societății Naționale a Sării SA Elena Tănasă, omul de afaceri Călin Mitică – proprietarul Transferoviar Grup SA, directoarea firmei Kinga Mădărășan, directorul de infrastructură al Transferoviar Grup Ștefan Adriian și administratorii a două firme.

Procurorii spun în rechizitoriu că între iulie 2011 și decembrie 2013 Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 9 tranșe, a unei sume de peste 87.800 lei – adică aproape 20.000 euro – către inculpatul Georgel Mihuț, directorul Salinei Ocna Dej, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale Transferoviar Grup SA în relația cu Salina Ocna Dej. „Acest „sprijin” consta în obținerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Națională a Sării Salrom SA sau de la Salina Ocna Dej – structură din cadrul acestei societăți naționale- a unor contracte de lucrări și servicii, precum și derularea acestora în condiții favorabile intereselor Transferoviar Grup SA”, arată procurorii. Aceștia adaugă că șpaga a fost disimulată prin decontarea de către Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de inculpații Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective și predate în numerar inculpatului Georgel Mihuț. „În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ștefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a inițiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, – realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaților Ianchiș Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen – și a urmărit buna funcționare a acestuia”, mai spun procurorii.
În același context, în 13 decembrie 2012 și 07 noiembrie 2013, inculpata Kinga Mădărășan, în calitate de director general la Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Elena Tanasă, în calitate de director de vânzări la SN a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Adriian Ștefan. „Remiterea bijuteriilor s-a realizat în legătură cu îndatoririle de serviciu ale inculpatei Tanasă Elena Lucia, pentru ca aceasta să avantajeze interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA, în cadrul desfășurării procedurilor privind atribuirea și menținerea atribuirii serviciilor de transport de sare destinată unui combinat din Ungaria pe calea ferată, precum și în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA, în contractele de transport și actele adiționale încheiate”, arată procurorii.

Aceștia au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile ce aparțin inculpaților Călin Mitică, Mihuț Georgel și Kinga Mădărășan, dar și pe sume de bani – 12.600 franci elvețieni ridicați de la Mitică și 4.200 de lei de la Mihuț. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu