Închide

Final de TIFF.15: Premianţii ediţiei şi promisiunea Sophiei Loren – „Ne vedem la anul!”

ActualitateCulturăFestivalFilmTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 05, 2016 0 604

248 de filme. Atâtea s-au adunat în ediţie aniversară de TIFF (a 15-a). În plus: ai putut să o zăreşti pe diva Sophia Loren la Casa de Cultură a Studenţilor, să îl vezi pe regizorul Cristi Puiu la terasă pe Eroilor, să îţi faci poză cu Vlad Ivanov la „Republica”, să îl zăreşti pe Dragoş Bucur în Piaţa Unirii cu juniorul, să îţi faci selfie cu Mădălina Ghenea pe treptele teatrului sau să îl întrebi ceva, orice pe Iain Smith, producătorul unor filme ca Şapte ani în Tibet sau Cold Mountain. Şi ai mai avut ocazia să îi asculţi după câteva filme chiar pe cei care le-au făcut. Sâmbătă seara, ediţia 15 a TIFF s-a încheiat cu gala oficială şi ceremonia de premiere. Trofeul Transilvania, marele premiu al TIFF 2016, merge la un film românesc: Câini, în regia lui Bogdan Mirică, proaspăt premiat la Cannes şi văzut în premieră în România la festivalul de la Cluj. Ediţia a 15-a a TIFF se încheie ca ediţie record ca număr de spectatori, după cum a anunţat în această seară directorul TIFF, Tudor Giurgiu, la gala de închidere. Cea mai aplaudată prezenţă a serii a fost actriţa italiană Sophia Loren, care a ajuns la Cluj pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră. Aceasta a lansat o promisiune pentru fanii de la Cluj: „Ne vedem la anul!” Cu prezenţa anunţată a starului de cinema, lumea s-a adunat în prejma Teatrului Naţional, în număr evident mai mare decât la alte ediţii de TIFF. Aşa că înainte de gală, la apariţia actriţei pe covorul roşu s-au ridicat mai multe telefoane şi aparate foto decât de obicei. Au fost şi câţiva dezamăgiţi. „Când îi vedem pe Brad Pitt şi pe Angelina?”, s-a auzit la intrarea în teatru.

13348882_1102212483169883_229649700_n

Peste 800 de invitați au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – actrița Sophia Loren, Ministrul Culturii, Corina Șuteu, regizorul Cristi Puiu, actorii Gheorghe Visu, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, actrițele Mădălina Ghenea, Carmen Galin, Olimpia Melinte, Ioana Flora, Cristina Flutur,Rodica Lazăr,prezentatorii TV Amalia Enache, Andi Moisescu, Cătălin Ștefănescu,Pavel Bartoș și Cabral.

E o ediţie cu record absolut de spectatori, spune Tudor Giurgiu, de pe scena galei de închidere a TIFF, cu o zi înainte ca festivalul să îşi încheie ediţia (duminică se mai văd încă filme) – au fost o serie de proiecţii cu casa închisă. „Mulţumesc echipei care a făcut posibil festivalul, echipa care lucrează de un an”, nu a uitat să menţioneze Giurgiu.

De altfel, la ediţie aniversară, Tudor şi Oana Giurgiu au fost la rândul lor premiaţi, „pentru crearea TIFF şi activitate deosebită în cei 15 ani de festival”: artistul Erno Bartha a urcat pe scenă pentru un premiu acordat în numele Arkhai Sculpture Park, loc unde de altfel se desfăşoară proiecţii în cadrul festivalului. De asemenea, numele directorului artistic Mihai Chirilov a fost menţionat, cu mulţumiri, în câteva rânduri.

Cel mai apreciat film din cadrul festivalului a fost, conform votului publicului, Sieranevada a lui Cristi Puiu. Dintre filmele din competiţie cel mai votat a fost Uşa Deschisă. „E un premiu important pentru Open Door, vreau să dedic premiul Sophiei Loren, pentru mine e cea mai bună actriţă. Sunteti regina! Sper să ne întoarcem curând”, a spus regizoarea Marina Seresesky, cu un mesaj către diva italiană prezentă la Cluj.

Cu Ultima Zi, Gabriel Achim e câștigătorul Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro. „Cu banii recuperăm investiția în film, acum așadar acesta e singurul film românesc care și-a recuperat investiția. Am super actori cărora le mulțumesc. Mulţumesc echipei şi vreau să îi mulţumec soției mele care acum 2 ani dădea ultimii bani pe taxa de înscriere la CNC”, a spus Achim.

Actriţa Orosz Luzja, prea fragilă pentru a veni la gala de la Teatrul Naţional, primeşe Premiul pentru întreaga carieră şi mulţumeşte de la distanţă, printr-un filmuleţ. „E o onoare să primesc acest premiu, cred că e ultimul premiu, dar cel mai respectabil. Mulţumesc publicului că iubeşte cinematografia şi că nu îşi uită strămoşii”, ne-a transmis, video, Orosz Lujza.

Premiul pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale merge în acest an la Iain Smith. „Munca unui producător e rar înţeleasă, darmite premiată. Acest premiu e o mare onoare. E o mare onoare să fiu înapoi în Cluj la acest festival, care după 15 ani devine tot mai important, ca voce. E un privilegiu să fiu în România, unde am filmat Cold Mountain, care a fost una dintre cele mai fericite experienţe în producţia unui film, pentru mine. Ştiu că România, ca alte ţări, suferă de lipsă de bani, de cinematografe, dar aveţi talent enorm şi creativitate„, a spus Smith.

Actriţa Carmen Galin a urcat şi ea pe scenă, pentru a primi Premiul de excelenţă şi a vorbit despre Cluj. „Clujul e oraşul meu, aici am deschis ochii, aici mi-am făcut grădiniţa, şcoala primară, aici am văzut primul film din viaţa mea, aici am patinat pentru prima dată, am văzut operă, balet, cocerte. Toate acestea şi-au pus amprenta pe toată fiinţa mea. Clujul e oraşul pe care îl iubesc cel mai mult din această ţară. Mi-a dat şi foarte multe surprize. M-am întors ca să fiu 5 ani acriţă pe scena Naţionalului. Minunea de azi şi acest festival şi acest premiu se întâmplă tot la Cluj. Nici nu se putea altfel!”, a spus actriţa, neuitând să mulţumească publicului iubitor de cinema.

Au venit pe scenă şi actorii din cadrul programului „10 pentru Film”, unde se promovează actori de teatru înspre lumea filmului.

TIFF a răsplătit și anul acesta filmele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1500 euro a mers la Investiția perfectă, de Ibolya Simó. Mențiunea Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule, a fost câștigat de The LightthatMemory Lends to Things, în regia Anei Vijdea. Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți, a fost adjudecat de Azi vin, de Călin Boto, Andrada Băleanu și Agata Olteanu. Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Franceza fost obținut deMor să-ți spun / Je me tue a le dire, regia Xavier Seron.

13348931_1102212986503166_1456763032_n

Directorul artistic Mihai Chirilov a urcat pe scenă pentru a acorda un premiu special, la ediţie aniversară: Trofeul Transilvania 15. „Toate filmele lui au ajuns la Cluj, multe după prezenţe la Cannes, lui îi datorăm unele din cele mai emoţionante momente la TIFF”, a spus Chirilov. E vorba de regizorul Cristi Puiu. „Mulţumesc TIFF şi mulţumesc publicului din Cluj şi de pretutindeni care a fost la proiecţie! A fost impresionant. Mie mi s-a părut prea mult, nu prea ştiu cum să gestionez scurtele momente de glorie. Chiar a fost o surpriză acest premiu, uitaţi-vă cum sunt îmbrăcat, nu se cade!”, a spus Puiu, urcând pe scenă în adidaşi verzi.

După adidaşii verzi ai premiatului regizor, pe scena Naţionalului a urcat fotomodelul şi actriţa Mădălina Ghenea, una dintre cele mai populare prezenţe dintre cele remarcate pe covorul roşu al TIFF-ului. Ghenea a venit la Cluj pentru a înmâna Premiul pentru întreaga carieră actriţei Sophia Loren. „Nu credeam că acest vis mi se va împlini aici, acasă, în România. Sophia înseamnă „înţelepciune”, probabil ştiţi asta, e pentru mine o zeiţă, ca zeiţele care au schimbat sufletul şi mintea atâtor generaţii, inclusiv mie. Nu e doar o persoană intangibilă, e o femeie, e mamă, e plină de iubire, de tot ce se poate mai bun, e un artist complet, e o actriţă care a reuşit să îmbrăţişeze esenţa tragicului, dar şi a comicului, e misterioasă, fascinantă, regină şi demon. Am un singur lucru în comun cu ea, fiindcă tot s-a făcut această comparaţie: şi eu am plecat la 14 ani de acasă, dar eu am plecat de lângă uzina de aluminiu din Slatina”, a amintit Mădălina Ghenea, înainte de (probabil) cel mai aşteptat moment al serii.

Introdusă cu muzică şi lumini, diva de 81 de ani a cinemaului italian (şi internaţional) a urcat pe scena Naţionalului clujean. „Sunt foarte emoţionată. E uşor pentru o actriţă să fie emoţionată, dar eu sunt exagerat de emoţionată. Înainte de un eveniment important, de o filmare, nu dorm noaptea, nu sunt sigură că voi reuşi. După atâţia ani de cinema nu sunt sigură dacă fac bine ce fac. Sunteţi minunaţi! A fost o mare surpriză să fiu invitată aici, să primesc acest premiu pentru întreaga carieră”, spune Sophia Loren şi se pregăteşte să părăsească scena. Dar se întoarce la microfon. „Ne vedem la anul!”, mai zice ea.

Sursa foto: TIFF, Vlad Cupsa

Sursa foto: TIFF, Vlad Cupsa

Trofeul Transilvania, marele premiu al TIFF, e acordat de ministrul Culturii, Corina Şuteu, susţinător de TIFF de mulţi ani. „Cred că acest film e unul care arată un adevărat talent, e film de actori”, spune ea. Şi e vorba despre filmul Câini, al lui Bogdan Mirică. „Ştiţi cum de obicei în astfel de ocazii li se mulţumeşte părinţilor pentru sprijin. Eu vreau să le mulţumesc părinţilor că m-au lăsat să hălăduiesc, să fiu confuz, să îmi schimb părerea, am putut ca la 30 de ani să renunţ la ce făceam şi să fac altceva, iar genul ăsta de libertate creativă m-a format. Filmul a întâmpinat probleme la început, dar am avut noroc de oameni fantastici în jurul meu”, a amintit Mirică.

bogdan mirica premiu

Seara de gală s-a încheiat, ca de obicei, cu un îndemn de la Tudor Giurgiu: „Sper să reveniţi la anul!” Şi cu poze pe covorul roşu.

13390835_1102212359836562_1292856620_n

Foto Luminiţa Silea

 

foto giurgiu grup

Foto: Luminiţa Silea

 

foto grup

Premiile TIFF.15:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni – Mor să-ți spun, regia Xavier Seron

Transilvania Pitch Stop Development Award – Scor alb/ Tie, de Marius Olteanu
Transilvania Pitch Stop CoCo Award – Viața în Moscova/ Alive in Moscow, de Grigore Becket

Premiul FIPRESCI: Taurul de neon

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre – Saint Frankenstein, regia Scooter McCrae

Premiul Publicului – Ușa deschisă / La Puerta Abierta, regia Marina Seresesky.

Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc – Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – O noapte în Tokoriki, regia Roxana Stroe

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut – Discordia, regia Ion Indolean

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj – Ultima zi, regia Gabriel Achim

Mențiunea Specială a Juriului – Monika Naydenova și Alexander Benev, pentru interpretarea din Sete/ Thirst

Premiul pentru Cea mai bună interpretare – David D’Ingeo, Un loc la umbră / De l’ombre il y a

Premiul Special al Juriului – Vrăbii / Sparrows, regia Rúnar Rúnarsson

Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale i s-a acordat producătorului Iain Smith.

Premiul de Excelență a fost oferit actriței Carmen Galin.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost adjudecat de Avishai Sivan, pentru Tikkun

Premiul Special – Trofeul Transilvania 15: regizorul Cristi Puiu.

Premiul pentru întreaga carieră i s-a acordat actriței Sophia Loren.

Trofeul Transilvania – Câini, regia Bogdan Mirică

Primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică a obţinut Premiul criticii — FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.