Închide

Premii în industria hotelieră națională. Ce trimiși are Clujul în competiția de la București

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 04, 2016 0 491

Nominalizările pentru premii în cadrul celui mai important eveniment dedicat industriei hoteliere, a turismului şi a ospitalităţii din România sunt făcute, iar la final de lună se vor anunța câștigătorii. Pe listele de „candidați” apare și Clujul cu câteva nume de hoteluri şi hotelieri, un restaurant, un spa, o pensiune, operatori de turism, care aspiră la un titlu bun în industria hotelieră națională. Numai că la o scanare a propunerilor care vin dinspre Cluj, piaţa capitalei Transilvaniei pare încă modestă, dacă luăm în considerare statutul de al doilea centru economic al ţării pe care şi-l arogă municipiul. De exemplu: Clujul nu are niciun hotel de 5* afiliat unui lanţ internaţional, Clujul nu există în categoriile de top legate de investiţii noi, județul are o prezenţă modestă la categoriile de Agrement şi chiar şi în segmentul dedicat locaţiilor pentru conferinţe şi afaceri. Menţionăm că intrarea în competiţie s-a făcut după ce investitori, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, clienţi şi furnizori au fost invitaţi să îşi trimită nominalizările de proiecte prin simpla completare a formularului de înscriere online.

Premiile TopHotel Awards se acordă la București, în cadrul unui eveniment care îi adună pe reprezentanții industriei: a IX-a ediție a TopHotel Tourism & Leisure Investment Conference are loc în 26-27 mai. „TopHotel Awards premiază hotelurile, agențiile de turism, restaurantele și profesioniștii care au marcat evoluția industriei hoteliere, a turismului și ospitalității din România. Evenimentul va oferi o perspectivă actuală și clară asupra performanțelor atinse în această industrie prin eforturi, inovație și angajament de lungă durata, într-un context economic cel puțin dificil”, spun organizatorii.

În această perioadă e deschis votul online, așa că vă puteți exprima preferințele AICI.

 

Cum stă Clujul în competiția de hoteluri

Clujul nu are nicio propunere pentru Hotelul anului, la categoria unitate de 5*, afiliată unui lanț hotelier internațional. De fapt, Clujul nu are cum să se regăsească pe o astfel de listă, având în vedere că al doilea centru economic al ţării nu are un hotel de 5* afiliat unui lanţ internaţional, în ciuda tatonărilor pe care le-au tot făcut în ultimii ani reprezentanții grupurilor străine. Pentru acest titlu luptă însă cinci hoteluri din Bucureşti, unul din Oradea şi unul din Sibiu.

„Hotelul anului – categoria 5*, neafiliat unui lanț hotelier internațional” e o categorie cu mai multe nume pe listă şi aici are şi Clujul două prezenţe: City Plaza, vândut la început de 2015 de către Sorin Dan către Laurenţiu Russo (SoftVision) şi Opera Plaza, controlat de familia Buzoianu. Cele două unităţi clujene au concurenţă serioasă: nu mai puţin de 12 nume se află pe această listă – hoteluri din Bucureşti, Braşov, Sighişoara, Alba Iulia, Bistriţa, Târgu Mureş, Iaşi, Ploieşti. Un singur hotel din Cluj apare la categoria Hotelul anului, pe segmentul 4*, afiliat unui lanț hotelier internațional: Golden Tulip Ana Dome, pe o listă de 13 unităţi de cazare din ţară, Bucureştiul având şi de această dată cea mai consistentă prezenţă.

Hotelul anului – categoria 4* neafiliat unui lanț hotelier internațional e un alt segment de competiție unde Clujul nu are candidați. Hotelul Univers T, aflat sub umbrela Consiliului Judeţean, Capitolina City Chic şi Hampton by Hilton concurează pentru titlul de Cel mai popular hotel al anului, la categoria hoteluri economice și de clasă medie – 3*. În ciuda faptului că mare parte din afacerile hotelierilor locali sunt generate prin turism de business, Clujul stă slab pe lista cu propuneri pentru „Locația anului pentru conferințe și întâlniri de afaceri” – mai precis, municipiul are un singur nume (Golden Tulip Ana Dome), pe o listă cu 25 de unități din țară. Situația e totuşi un pic mai bună decât anul trecut, când Clujul nu avea nicio unitate la această categorie de premiere.

Vezi și:

Clujul își dublează capacitatea de cazare în 20 de ani dar nu are niciun hotel în top 20 din România

Fără Cluj în competiția de Investiții

Tulcea, Băile Felix, Craiova, Alba Iulia, Covasna şi Bucureşti se regăsesc cu nume la categroia Deschiderea hotelieră a anului. Nu şi Clujul, cu o piaţă săracă în inaugurări de noi proiecte pe acest segment. Nu avem reprezentare nici în competiţia pentru Cea mai bună investiţie a anului (renovare). Nici în competiţia de anul trecut oraşul nu figura cu nicio propunere la domeniul Investiţii – nici la categoria “Deschiderea hotelieră a anului” şi nici la “Cea mai bună investiţie a anului (renovare/îmbunătăţire)”.

Județul nu e tocmai unul foarte popular atunci când vine vorba de turismul de Agrement, nefiind printre regiunile-„vedete” la acest capitol. Iar asta se observă și din listele competiției TopHotel Awards. Clujul nu are nicio propunere pentru „Hotelul anului – categoria 5* pentru turism de agrement, Hotelul anului – categoria 4* pentru turism de agrement, Hotelul anului – categoria turism balnear. Pentru titlul de Pensiunea anului – stil tradițional, Cabana Moţilor din Mărişel concurează pentru premiu alături de pensiuni din zone ca Sibiu, Buzău, Braşov, Prahova, Maramureş sau Viscri. Clujul nu are nominalizări la Pensiunea anului – stil modern sau boutique, iar la „Spa-ul Anului” s-a înscris centrul Salute per Aqua al City Plaza.

Pentru titlul de „Cel mai popular restaurant al anului” concurează Tamas Bistro Cluj (din Săvădisla) şi încă 14 unităţi şi tot un restaurant din Cluj – Baracca – figurează în competiție la categoria Cel mai bun restaurant cu bucătărie internațională (restaurante selecte, de lux), unde se luptă cu încă 15 restaurante din ţară. La „Cel mai inovator program românesc pentru turismul incoming/tour operator” apare George Turism, Cluj cu o propunere de vacanță ceva mai altfel: „Opera trip to Cluj and Iasi”. Unitățile hoteliere din Cluj au trei propuneri pentru titlul de „Directorul General al anului”: Cosmin Sindean, de la City Plaza, Ovidiu Cioci, de la Opera Plaza și Zsolt Torjai, care conduce hotelul Hampton by Hilton Cluj Napoca.

Industria locală nu are nicio nominalizare la „Rising Star of the Year”, nici la titlul de Bucătarul anului, dar compania Eximtur se regăseşte la competiția pentru „Cea mai bună agenţie de turism”, iar pentru Cea mai bună echipă hotelieră au venit propuneri de la City Plaza, Hampton by Hilton, Univest T, Golden Tulip Ana Dome și Opera Plaza.

Vezi cu ce rezultate a ieșit Clujul din competiția de anul trecut:

Ce proiecte din Cluj au fost premiate în clasamentul naţional al jucătorilor din industria Turismului

Cum se desfășoară procesul de jurizare

ETAPA 1 – Înscrierea în competiție (15 februarie – 27 martie)
Investitori, hoteluri, restaurante, agentii de turism, clienti si furnizori sunt invitați să trimită online nominalizările prin simpla completare a formularului de înscriere online.

ETAPA 2 – Anunțarea rezultatlor parțiale (4 aprilie)
Listarea și anuntarea nominalizărilor din fiecare categorie care vor intra în competiție.

ETAPA 3 – Votul Online (4 aprilie – 15 mai )
Votul online se poate exprima o singura data, accesand site-ul evenimentului intr-un anumit interval de timp.

ETAPA 4 – Analiza cu implicarea Revinate și Shoppers (4 aprilie – 9 mai )
„Pentru anumite categorii există o etapă intermediară de evaluare realizată de catre companiile Shoppers și Revinate. În cadrul acestei etape, un expert Shoppers va evalua facilitățile oferite de fiecare hotel vizitat. Revinate va realiza o analiză complexa a feedback-ului oferit de clienții hotelurilor pe site-urile specializate. Aceasta etapă va oferi o evaluare complexă, cele 2 evaluări fiind incluse în punctajul final”, explică organizatorii.

ETAPA 5 – Votul juriului (9 – 15 mai )
Va avea loc selecția finală, realizată de comisia de jurizare pe fiecare secțiune.

Gala de premiere (26 mai)
TOP HOTEL AWARDS, aflat la cea de-a cincea ediție, va avea loc în data de 26 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.