Închide

Autostrada Transilvania o ia pe altă rută

Actual de ClujAdministrațieDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - mai 10, 2014 0 375

S-a semnat contractul pentru Autostrada Turda-Sebeș, ceea ce presupune anularea traseului Autostrăzii Transilvania, pe sectorul Mureș – Brașov.

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a arătat la Cluj că cel mai potrivit ar fi ca pe această porțiune să se realizeze un drum cu patru benzi, precum cel de la Comarnic la Ploiești. IMG-20140510-00088

„M-am consultat și cu specialiștii si am ajuns la concluzia că este mai ieftin să investim într-o șosea cu patru benzi, de la Ogra spre Sighișoara și Brașov. Ne-ar costa doar 1-2 milioane de euro/km. Ne-am putea permite să finanțăm lucrările din bugetul propriu și din accizele la carburanți”, a comentat Șova.

În schimb, proiectul Autostrăzii Transilvania va continua pe zona Nord-Vest, respectiv de la Ogra la Borș, a dat asigurări Șova. Concret, a arătat el, s-a semnat ordinul de începere pentru Autostrada Turda -Sebeș, de 70 de km, care va asigura legătura Clujului cu Autostrada Sibiu – Nădlac. Spre Borș, vor continua lucrările pe tronsonul Gilău – Nădășel, de peste 8,6 km, cu societatea UMB Spedition. Ordinul pentru începerea lucrărilor pe acest tronson s-a semnat încă din aprilie.

Pentru construirea Nădășel – Mihăiești, Studiul de Fezabilitate  trebuie refăcut de la zero, a explicat Șova, care estimează totuși că se va putea intra în șantier în toamna anului viitor. Costurile sunt estimate la 4,3 miliarde de ron. Sursa de finanțare va fi asigurată pentru acest tronson din accizele aplicate la carburanți. Tronsonul Suplacu de Barcău- Borș are în prezent un grad de realizare de 52%. „Vom intra și pe această porțiune cu lucrări. S-a trimis deja documentația de licitație, urmând ca după 20 mai să fie publicat anunțul, în Sistemul Electronic de Achizții Publice (SEAP)”. Valoarea estimată pentru aceste lucrări este 987 de lei. Lucrările ar putea începe din această toamnă, având în vedere că după licitație urmază și procedura de contestații”,  a spus Șova.

Un ultim tronosn: Campia Turzii -Ogra (Targu Mureș) se va realiza din fondul de Coeziune, urmând ca licitația pentru lucrări să demareze până la finele acestei luni.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.