Închide

Încă două mari foste platforme industriale intră în era imobiliară, în 2015: birouri şi apartamente la Flacăra şi Ursus

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 03, 2015 0 2235

 

 

Cu terenuri tranzacţionate în 2014 şi proiecte pregătite în anul care tocmai s-a încheiat, două dintre ultimele platforme industriale bine poziţionate în oraş se pregătesc să intre în 2015 în era imobiliară. De-acum parte din arhiva Clujului industrial, fota fabrică de bere Ursus şi fosta fabrică de textile Flacăra vor fi înlocuite de ansambluri de apartamente, birouri şi servicii: 300 de apartamente pe Calea Mănăştur şi sediu pentru una dintre cele mai mari companii de IT din oraş, în apropierea Pieţei Mihai Viteazu.

 

În ultima şedinţă de Consiliu Local din 2014, noii proprietari ai terenului fostei platforme Ursus au obţinut acordul consilierilor pentru Planul Urbanistic Zonal, care aduce schimbarea funcţiunii fostului teren industrial în zonă mixtă pe care se va construi un complex de locuinţe şi servicii. Proiectul gândit pentru bucata de teren de pe Calea Mănăştur 2-4 a fost unul dintre ultimele aprobate înainte de intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, pentru care CL şi-a dat votul în aceeaşi şedinţă. Terenul de aproximativ 12.000 mp, parte a fostei platforme a fabricii de bere, a fost achiziționat de Vasile Pușcaș, om de afaceri cu activitate în domeniul salubrității, dar și cu două proiecte imobiliare de mari dimensiuni deja lansate în Cluj-Napoca, ginerele ministrului Transporturilor, Ioan Rus.

 

Proiectul cu indici generoși de construire (Procent de Ocupare a Terenului de 60% și Coeficient de Utilizare a Terenului de 3), prevede un ansamblu de aproximativ 300 de apartamente, un spațiu comercial de mari dimensiuni, cu terasă și un regim de înălțime de până la șapte etaje, potrivit prezentării din şedinţa Comisiei de Urbanism unde a fost susţinut proiectul. În referatul prezentat în şedinţa de Consiliu Local se mai precizează şi că zona intersecţiei „va fi marcată” printr-un accent cu regim de înălţime de 11 etaje. În vederea eliberării autorizaţiei de construire, beneficiarul va trebui să cedeze terenul pe care s-a angajat să îl rezerve pentru realizarea unei străzi nou propuse. Amintim că încă din şedinţa CTATU, beneficiarul s-a angajat să cedeze 2.600 mp pentru realizarea pe cheltuială proprie a unui drum nou, de acces din artera principală (Calea Mănăștur-Moților), pentru a îmbunătăți traficul și accesul la noul ansamblu.

O suprafaţă de aproximativ 1,2 ha, parte a fostei platforme de producţie din zona Căii Mănăştur, a fost achiziţionată la începutul anului trecut, prin societatea Drusal, controlată de Vasile Puşcaş. Drusal Baia Mare, activă în domeniul managementului şi reciclării de deşeuri, a realizat la Cluj un complex cu două corpuri de clădire (birouri şi apartamente) pe Calea Dorobanţilor. Prin societatea Florisal, acelaşi grup de investitori a construit un ansamblu cu funcţiuni mixte în zona str. Ploieşti-Constanţa. Terenul fostei fabrici a rămas disponibil pentru piața imobiliară după ce încă din 2010 reprezentanţii Ursus au anunţat că fabrica de bere îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar cei 150 de oameni care lucrau aici vor fi concediaţi.

 

Proiectul de hotărâre, care include şi îngrijorările formulate de vecinii viitoarei construcţii, dar şi răspunsurile proiectanţilor poate fi consultat AICI

 

flacara

Foto: MIHAI HENDEA

 

Mişcările au început deja în teren pentru o altă importantă fostă platformă industrială a Clujului: fabrica portocalie Flacăra se transformă în sediu pentru programatorii de la iQuest. Terenul de aproape 2 ha a fost achiziţionat în 2014. „Există un calendar (de lucru pentru noul proiect, n.red.), dar deocamdată am fost victimele birocraţiei selective a primăriei din Cluj. Am depăşit primele obstacole şi se încep demolările parţiale, care au fost autorizate, pentru prima etapa a proiectului, care vor fi urmate de consolidarea structurii construcţiei principale care se pastrează”, a explicat Şerban Ţigănaş, unul dintre arhitecţii care lucrează la proiectul iQuest şi membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a oraşului. „În paralel facem studii de soluţii comparative, cost – beneficiu, pentru a determina formulele tehnice sustenabile care se vor adopta. În urmă cu câteva săptămâni principalii arhitecţi şi ingineri implicaţi în proiect au fost la Londra pentru documentare în domeniul soluţiilor avansate pentru birouri”, a completat Ţigănaş.

 

Vechea fabrică va fi păstrată şi transformată, iar în jurul ei va fi conceput un ansamblu de birouri și servicii, cu lucrări planficate în două etape majore, fiecare acoperind circa 50% din proiect. Prima fază preconizată pentru terenul de pe strada Someșului se referă la realizarea birourilor pentru IQuest, pentru proprii angajați. Primele lucrări constau în demolarea unor clădiri din ansamblu care nu au potențial de regenerare, urmează lucrări de trasformare a clădirii principale existente în birouri, parcare subterană și extinderea cu clădiri noi. Conform primelor estimări, lucrările de modernizare a corpului existent ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului 2015. Prima etapă va avea parter și patru etaje, deci un nivel mai mult peste situația prezentă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.