Închide

6 evenimente pentru arta contemporană de vineri la Centrul de Interes din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - mart. 26, 2018 0 403

Prima serie de evenimente dedicate artei contemporane din cel mai nou centru de profil din Cluj începe vineri seara, cu șase expoziții deschise simultan, plus o proiecție de film.

Centrul de Interes își lansează programul pe 2018 cu prima serie de evenimente dedicate artei contemporane. Vineri, seara la ora 19 clujenii sunt invitați la deschiderea a șase expoziții noi și la o proiecție de film inedită. Expozițiile aduc în atenția publicului 11 artiști care trăiesc și lucrează în România – în Cluj, Sibiu și București, iar filmul e o ocazie de a păși în universul artistic al unuia dintre cei mai influenți pictori în viață, Luc Tuymans.

De exemplu galeria Baril prezintă expoziția ”Well, Well, believe it or not / She covered every last inch of the entire sidewalk”, care cuprinde cele mai recente picturi și obiecte din ceramică, realizate de Natalia Lazurca în timpul rezidenței artistice de la Centrul de Interes. Vorbind despre lucrările sale, artista susține că se gândește la ele ca la niște lucruri: ”Ideea de lucru mi se pare ceva foarte interesant. Cuvântul poate avea atâtea înțelesuri. Lucrurile sunt fundamentale în alcătuirea lumii, fiindcă orice chestie e un lucru”.

Artiștii galeriei Bazis Contemporary, Szabolcs Belényi, Zsolt Berszán, István Betuker, Dan Măciucă, Daniel Nagy și Szabolcs Veres, prezintă expoziția de grup ”On paper”. „Cel mai important pas al procesului artistic e transpunerea unui gând sau a unei idei pe hârtie. Acesta e și motivul pentru care desenul pe hârtie e și va rămâne o formă de exprimare primordială pentru fiecare artist, indiferent de mediu în care lucrează. Prin diferite moduri de intervenții pe hârtie: desen, grafică, colaj sau pictură, se conturează o expoziție complexă atât din punct de vedere textural, cât și al tematicii”, arată curatorii.
A treia expoziție personală a artistului Vlad Nancă la Sabot, ”În peisajul natural omul este un intrus”, cercetează aspecte mai puțin evidente ale modernismului secolului XX. „Spațiul galeriei e împărțit în două. Pe de o parte, o lume a imaginarului populată cu siluete dezumanizate și în egală măsura post-umane, micro-făpturi descinse din schițe arhitecturale și readuse la viață prin mărire la scara 1:1. Alături de ele, un alfabet extra-terestru rezultat din izolarea părții decorative de partea funcțională a unor suporturi de plante est-europene, semne ale unei estetici de esență modernistă sustrase dintr-o practică de inspirație folclorică. În a doua parte a expoziției, trei coloane placate cu faianță 15/15 plasează vizitatorii, prin “grid”, direct în modernitatea secolului XX, unde se discută teme legate de sculptura modernă, cursa spațială, modernism ca accelerator al Antropocenului”, arată Centrul de Interes.

În galeria Camera, artista Ada Muntean simulează într-o manieră ironică un spațiu de locuit fictiv, în care elementele constitutive devin simbolice pentru condiția omului de secol XXI. Expoziția ”Sabotage: Deconstructing the Unforeseen” analizează existența omului contemporan văzută ca o consecință mai mult sau mai puțin directă a unor acte de sabotaj asupra condiției ei originare: de la mediul artificial creat pentru a-și desfășura existența, la nevoia de consum excesiv. În galerie, naturalul și artificialul funcționează într-o manieră apropiată de absurd, lucrările fiind concepute și compuse din fragmente de real, uneori cu inserții ready-made.

Totodată, Spațiu Intact expune în premieră în România documentarul ”Luc Tuymans: afstand / timing / precisie” regizat de Jan Blondeel. Filmul prilejuiește publicului clujean o întâlnire virtuală cu unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, Luc Tuymans. Spațiul non+Ultra găzduiește instalația ”Sculpture for the mind” a Roxanei Ionescu, doctorandă la Universitatea de Artă și Design din Cluj. La Galeria Nano, artista Axenia Roșca și curatorul Gabriel Marian deschid expoziția ”How to grow your own gods”. Expozițiile vor putea fi vizitate până în luna mai, de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19, iar intrarea e liberă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare