Închide

5.000 de locuri de muncă în Cluj, nu sunt destui candidați să le ocupe. Conferință mâine la Cluj: ”putem vorbi de o criză serioasă a forței de muncă”

Economie by Actual de Cluj - sept. 10, 2019 0 612

Criza forței de muncă, în special în Cluj, e la baza unei conferințe care caută soluții, la un hotel din Cluj-Napoca unde vin antreprenori, profesori de profil, dar și un ministru.

În Cluj-Napoca s-a ajuns să fie prea multe locuri de muncă și nu destui candidați care să le ocupe, cel puțin aceasta spun organizatorii conferinței de mâine de la Opera Plaza: 5.o00 de locuri vacante își așteaptă candidații, fără succes, în special în zona tehnologiei informației. ”Capitala Transilvaniei este unul dintre oraşele României care duce o acută lipsă de forţă de muncă. Domeniile sunt diverse, dar cea mai căutată profesie este cea de programator. Cum facem să atragem personal calificat, care este tendinţa pieţei muncii, cum îi convingem pe cei din conducerea marilor companii să nu îşi mute producţia în alte ţări sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul primei întâlniri din seria conferinţelor Pactul pentru Muncă, care va avea loc pe 11 septembrie, la Cluj- Napoca”, spun organizatorii conferinței de mâine.

La aceasta vin ministrul Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, antreprenori de top, manageri de succes, reprezentanţi ai administraţiei locale dar şi specialişti în fiscalitate şi științe juridice. Totodată, în cadrul conferinţei va fi prezentat şi lansat un raport, ”Studiu privind ocuparea forței de muncă din România în contextul UE. Analiza celor mai recente date”, realizat de Asociația de Analiză Decizională și Strategică. La conferința de la Cluj vin între altele profesorii Mircea Coşea şi Mihaela Luțaș, dar şi Bogdan Badea – CEO Hidroelectrica, Corina Popescu – CEO Electrica, Adrian Volintiru – CEO Romgaz, Franck Neel- membru al Directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas OMV Petrom, Ramona Jurubiţă – country managing partner KPMG, Carmen Neagu – director EnergoBIT, Dragoș Anastasiu – președinte Eurolines România Group, Luisiana Dobrinescu – specialist în fiscalitate şi antreprenorul Camelia Şucu.

”La ora actuală putem vorbi de o criză serioasă a forței de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât și  investitorii străini indiferent de domeniul de activitate”, spune Cristina Chiriac, preşedintele Confederației Patronale din România, CONAF. ”Studiile recente privind ocuparea forței de muncă demonstrează că România se confruntă cu diferențe considerabile în funcție de sex, vârstă și nivelul de studii atins. Dacă coroborăm toate acestea cu rata natalității și migrația forței de muncă rezultă o perspectivă sumbră pentru următorii ani și tocmai de aceea CONAF susține necesitatea adoptării a unor măsuri care să conducă la stoparea declinului demografic și reducerea deficitului de forță de muncă”.

”Fără forța de muncă adecvată, totul devine incredibil de dificil, nuanțele de eficiență și întreprinderile sunt mai puțin relevante”, completează și Franck Neel. ”Actuala criză de resurse umane din România este rezultatul a peste 20 de ani de schimbări structurale profunde”.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu