Închide

4000 de copii din județul Cluj au nevoie de laptopuri/tablete. Mulțimea companiilor IT nu se înghesuie să doneze

ActualitateDezvoltareEducaţieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 07, 2020 1 929

Marile companii IT din Cluj nu s-au înghesuit să adere la campania inițită de Inspectoratul Județean Școlar: „Ajută un copil!”, deși în marea lor majoritate au primit informarea inspectorului șef Marinela Marc, cu privire la necesitatea sprijinirii copiilor din medii defavorizate, care au nevoie urgent de laptopuri/tablete, pentru a putea participa la învățământul online.

„Noi am trimis scrisoare către companii clujene, către universități, către primării, să se implice în campania noastră pentru a putea să-i sprijinim pe copiii care nu dispun de resurse pentru achizițonarea de laptopuri sau tablete. Acum, sigur, suntem conștienți că mediul privat a îndreptat mare parte din donații către spitale, însă, vă spun sincer, speram să obținem un ajutor din partea firmelor de IT și în campania noastră”, a explicat șeful IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Timpul nu este încă pierdut, iar apelul Inspectoratului Școlar rămâne valabil, mai cu seamă că în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), sunt raportați, în prezent, 4.000 de elevi din județul Cluj, care au nevoie de un laptopt sau tabletă, pentru a participa la cursuri în sistem online.

Din resurse proprii, IJȘ Cluj a achiziționat 20 de laptopuri pe care, de altfel, le-a și distribuit, zilelele acestea, elevilor din Aluniș, Gherla, Dej, Chiuiești, Vad, Geaca, Mociu, Frata, Palatca sau Bonțida.

În afară contribuției IȘJ, compania Betfair România Developmentsi  a adonat 7 laptopuri noi și urmează să mai trimită și 15 calculatoare. De asemenea, compania clujeană BitDefender a mai doant 8 laptopuri puțin utilizate și 7 monitoare (care vor fi atribuite unor școli din județ).

Față de necesarul avut în vedere, numărul de dispozitve alocate elevilor din medii defavorizate este extrem de mic. Nu toate primăriile dispun de bugete pentru a asigura fibra de interent în școli, darmite pentru achiziția dispozitivelor necesare elevilor care sunt obligați să participe la cursurile școale în sistem online.

„Le-am scris și primăriilor. Unele au găsit soluții, s-au implicat să rezolve problema, cum a făcut-o Primăria Cluj. În cazul altor primării din județ situația este mult mai complicată. Ce pot să spun este că în câteva zile vom avea o situație mult mai clară cu privire la toate școlile și toți elevii care au neveoie de internet și laptopuri, și sper că vom găsi soluții pentru fiecare în parte”, a comentat șeful IȘJ, Marinele Marc.

Între timp, Arhiepiscopia Clujului s-a angajat de asemenea să se implice în campanie pentru strângere de fonduri în vederea achiziționării de tablete pentru copiii din medii defavorizate.

„Sper ca și prin ajutorul Arhiepiscopiei să putem suplini această lipsă de laptopuri si calculatoare”, a precizat Marinela Marc.

 Sursa Foto: Facebook, Inspectoratul Școlar Județean Cluj

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare