Închide

Încă o premieră în martie la Teatrul Maghiar

Cultură by Actual de Cluj - mart. 12, 2015 0 379

Premieră sâmbătă la Teatrul Maghiar din Cluj: #cântecdelebădă, în regia lui Ferenc Sinko, care se adaugă celor două premiere deja anunțate la instituția de cultură.

La conferinţa de presă ce a anunțat premiera András Visky, directorul artistic al Teatrului, a precizat că numărul premierelor din luna martie fac dovada muncii intense desfăşurate în instituţie. „Fiecare spectacol are un stil aparte, tocmai în ideea unei diversităţi estetice”, spune el.

Ca regizor, Ferenc Sinkó a lucrat în special cu artişti tineri şi dorea să îşi îmbogăţească procesul de lucru având în distribuţie şi un actor mai în vârstă, mai experimentat. Punctul de plecare a fost propunerea pe care i-a făcut-o directorul general al Teatrului, Gábor Tompa, de a regiza un spectacol. La început, opera lui Cehov a fost doar un pretext. O mare parte din repetiţii au lucrat fără să se folosească de text. Spre finalul procesului, au realizat că lucrurile la care au ajuns de-a lungul activităţii creative semănau cu cele propuse de Cehov. Aşa au început să apeleze la textul original şi la alte partituri care au devenit parte integrantă a spectacolului.  „A fost un proces excepţional”, a spus actorul Sándor Keresztes, chiar dacă pentru el a fost o experienţă nouă, provocatoare în sensul că a trebuit să înveţe un alt limbaj scenic, anume limbajul mişcării. ”E ca şi cum aş cunoaşte numeroase limbi romanice ca spaniola, franceza sau româna şi ar trebui să învăţ portugheza. Limbi înrudite, dar totuşi diferite”, a explicat Sándor Keresztes.

Citește și:

Două premiere în martie la Teatrul Maghiar din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu