Închide

30 de portrete de disidenți anticomuniști pe semipietonala Eroilor, expoziție în pandemie a Muzeului de Istorie. ”Tot mai des cercetările specialiștilor înregistrează o recrudescență a nostalgiei după regimul comunist”

Cultură by Actual de Cluj - mai 19, 2020 0 220

O dată cu ieșirea din starea de urgență și cu faptul că pot ieși din casă și nu doar pentru urgențe, fără declarații pe propria răspundere, clujenii pot vizita o expoziție organizată în aer liber de muzeul național de istorie a Transilvaniei, despre câteva zeci de disidenți care au luptat cu regimul comunist, în urmă cu peste trei decenii.

Expoziția va fi montată pe semipietonala Eroilor, e vorba de o galerie de portrete din rândul foștilor disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist, care au trăit izolarea și privarea de libertate ”într-un sens mult mai profund decât am fost noi forțați să le trăim pe timp de pandemie”, după cum spune purtătorul de cuvânt al muzeului, Sanda Man. ”Reprezintă o premieră pentru Cluj. Avem de-a face atât cu un proiect istoric, cât și cu unul artistic, care aduce în atenția publicului un număr de 30 de portrete, de modele de eroi, ale căror povești sunt relatate nu doar prin fotografii, documente și informații istorice, dar și într-o manieră artistică. Autorii sunt tineri graficieni autohtoni, reprezentativi pentru generația de azi”.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a adus acest proiect la Cluj, adaptându-l pentru o expoziție stradală. ”Astăzi, când tot mai des cercetările specialiștilor înregistrează o recrudescență a nostalgiei după regimul comunist, când recuperarea și păstrarea memoriei este mai mult decât o necesitate, considerăm acest proiect drept o nevoie a societății, un antidot împotriva acestei amnezii colective care, încet, încet, umanizează acel regim represiv și criminal, instaurat în numele unei ideologii utopice”, adaugă Man.
Expoziția va putea fi vizitată cel puțin până în 14 iunie.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu