Închide

3 zile și nopți de proteste în subteran pentru minerii de la Ocna Dej

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 17, 2016 0 470

Proteste fără rezultat pentru zeci de mineri de la Salina Ocna Dej, care azi se află în a treia zi de grevă, nemulțumiți că nu li se dau banii care, spun ei, li se cuvin. Zeci de mineri au coborât în subteran și sunt hotărâți să nu iasă până când revendicările nu le sunt soluționate.

 

George Mogojan e unul dintre liderii de sindicat de la Salina Ocna Dej, unde lucrează de 22 de ani. „Protestul mi se pare justificat, chiar dacă eu nu mi l-am dorit”, spune el. „E a patra zi, protestul continuă, nu am reușit să detensionăm situația; cine se simte în stare să detensioneze situația, dintre autorități, să vină. un semnal de alarmă ar trebui tras, acționar e Statul prin Ministerul Economiei”.

Principalele revendicări ale minerilor de la Salina Dej sunt salariale – s-ar fi așteptat la venituri mai mari cu 5%, în condițiile în care au îndeplinit indicatorii financiari. „Societatea Națională a Sării și-a depășit veniturile, a crescut productivitatea muncii cu 7,1%, chiar prin aportul serios al Salinei Ocna Dej. Dar salariul nu s-a putut majora, productivitatea muncii a crescut dar cheltuiala cu salariile a rămas aceeași”. Mogojan spune că protestul e sub control și că nu există probleme medicale. „Din punctul nostru de vedere cerem respectarea programului sucursalei, o dată cu realizarea veniturilor să fie corelate și salariile, cheltuiala cu salariile să fie corelată cu veniturile. Cerem fondul de salarii consumat anul trecut, să fie și în acest an, noi realizăm veniturile programate. Chiar dacă depășim veniturile suntem conștienți că datorită legislației nu ne permitem creșterea salariilor. De exemplu bugetul SNS a fost aprobat doar ieri, 16 noiembrie, cred că nu mai e nimic de completat”.

La Salina Ocna Dej lucrează 330 de persoane – o pondere substanțială din totalul SNS, care are 1.740 de salariați. Ieri aici a venit și directorul general al societății, Dumitru Matei, dar a plecat la fel cum a venit; am încercat să vorbim astăzi cu el dar, spune secretara sa, are „o agendă extrem de încărcată”; am trimis o solicitare de informații iar când acesteia i se va răspunde vom face un update acestui articol.

Dumitru Matei e nou în funcție, a fost numit doar în septembrie, mandatul său de patru ani a început practic în 1 noiembrie. Societatea Naţională a Sării – SA este una de interes major pentru economia romanească și unul dintre primii 10 producători de sare din Europa. 51% dintre acțiuni sunt deținute de Stat, iar restul de 49% sunt deținute de Fondul Proprietatea SA. Are șapte exploatații de sare, dintre care în cinci – Salina Praid, Târgu Ocna, Slănic Prahova, Cacica și Vâlcea – are și obiective turistice, în vreme  ce la Ocna Dej și Ocna Mureș preocuparea principală a rămas extragerea și valorificarea sării.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu