Închide

3 consorții de chinezi interesate să construiască mega-hidrocentrala de la Tarnița

EconomieTop News by Actual de Cluj - aug. 12, 2015 0 793

Trei consorții chineze au trecut de etapa de precalificare a proiectului Centralei de Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești, anunță Ministerul Energiei.

Etapa de precalificare pentru investitorii ce vor să participe la dezvoltarea celui mai mai amplu proiect de infrastructură din Cluj s-a încheiat ieri – iar pentru etapa următoare s-au calificat consorțiile formate din firmele China Gezhouba Group Company Limited și Wu Lingpower Corporation Limited, Huaneng Lancang River Hydropower Inc.  și Hydrolancang International Energy Co., Ltd., și respectiv China Huadian Engineering Co. Ltd. și Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd.

Următoarea etapă sunt negocierile preliminare și neangajante, și în funcție de rezultatele obținute, societatea Hidro Tarnița S.A., sub coordonarea Comisiei de Negociere și Implementare, va elabora un caiet de sarcini final, document care va conține toate elementele și condițiile ofertei finale și angajante, ofertă pe care consorțiile chineze vor fi invitate să o depună.

Dupa finalizarea ultimei etape — cea de derulare a licitației cu oferta închisă în plic sigilat — se va desemna un investitor câștigător, care va semna toate documentele necesare participării la acționariatul Hidro Tarnița S.A., în vederea realizării, implementării și operării proiectului CHEAP Tarnița — Lăpuștești.

Proiectul e unul „cu valoare strategică pentru securitatea energetică României, spune secretarul de stat Bogdan Badea. „Este mare nevoie de realizarea unor proiecte în energie care să asigure echilibrarea sistemului național. În condițiile în care Uniunea Europeană încurajează și stimulează utilizarea energiei verzi, centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnița devine foarte importantă în economia SEN pentru că are rolul de a compensa intrările în sistem — mai puțin predictibile, ale surselor eoliene, solare sau hidro”.

Realizarea centralei hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești presupune o investiție green-field estimată la aproximativ un miliard de euro. CHEAP Tarnița-Lăpuștești va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 km de orașul Cluj Napoca, pe valea râului Someșul Cald. Realizarea proiectului va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării, dar și a zonei situate în apropierea orașului Cluj Napoca, proiectul presupunând crearea a peste 4.000 de locuri de munca.

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti e estimată să coste peste 1,45 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1000 de megawaţi şi o capacitate a bazinului de 10 milioane de metri cubi de apă.

Varianta construirii hidrocentralei datează încă de acum 39 de ani, din 1975, când Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice a elaborat studiile de amplasament şi de schemă pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în România. Dintre cele 17 locaţii favorabile reţinute după cercetări, în  1988 opţiunile s-au restrţns pentru bazinul Someşului Cald. Cea mai favorabilă variantă din punct de vedere hidrologic şi geologic a fost cosniderat lacul de acumulare Tarniţa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu