Închide

3 artiști din România, toți 3 din Cluj, expun în Londra, între lucrări sunt și prăjituri

Cultură by Actual de Cluj - oct. 06, 2016 0 608

Trei artiști din România participă de azi cu lucrări la târg internațional de artă în Londra – și toți trei sunt clujeni.

Astăzi se deschide în estul Londrei târgul internațional de artă „Crossroads”, vizitabil până în 9 octombrie; târgul urmărește în special să promoveze artiști noi prin expoziții ale nu mai puțin de 40 de galerii din toată lumea. Din România, participă artiştii clujeni Dan Măciucă, Radu Solovăstru şi Szilard Gaspar, reprezentaţi de Galeria Zorzini din Bucureşti, într-un proiect realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Szilard Gaspar (foto) are doar 25 de ani. Născut în Transilvania, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Sculptură, Szilard Gaspar este de asemenea și boxer de performanță cu notabile rezultate internaţionale. Ciclul de performance-uri realizate de artist în ultimii cinci ani, inclusiv prezenţa sa în cadrul unei sesiuni internaţionale de artă performativă organizată de către cunoscuta publicaţie Flash Art la Budapesta în 2014, vrea să arate interesul său în a integra tehnici de box în practica artistică.

Dan Măciucă e și el absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde și-a luat și doctoratul, și e totodată conferenţiar la Departamentul de Pictură al aceleiaşi universităţi. Specializat în pictură, Dan Măciucă stăpâneşte foarte bine tehnica procedeelor clasice, pe care însă le actualizează sub forma gestualismului abstract. „El este, din acest motiv, unul dintre foarte puţinii artişti abstracţi est-europeni ai generaţiei sale”, arată ICR Londra.

Radu Solovăstru e cunoscut utilizatorilor acestui site în special pentru funcția sa de rector al UAD Cluj-Napoca în mandatul trecut. Interesat de desen şi gravură, s-a remarcat prin reprezentări situate la limita tabu-urilor legate de moarte şi sexualitate. În seria „Glicemii”, artistul îşi continuă abordarea artistică şi filosofică, dar într-o manieră nouă, ce utilizează … marţipanul, prin care desenul devine o cercetare volumetrică.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu