21 de milioane de euro pentru institutul oncologic din Cluj, contractul a fost semnat azi
Sănătate by Actual de Cluj - apr. 14, 2025 0 83

21 de milioane de euro pentru institutul oncologic din Cluj, contractul a fost semnat azi.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat astăzi un contract de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca. Contractul a fost semnat din partea Institutului de către Cătălin Vlad, managerul spitalului.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Sănătate – apelul „Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice” și, arată ministerul, ”va transforma semnificativ infrastructura medicală a unuia dintre cele mai importante centre oncologice din țară”. Lucrările sunt estimate să dureze 38 de luni și includ dotări cu echipamente pentru blocul operator, secția de anestezie și terapie intensivă. Proiectul va permite deservirea a peste 26.000 de persoane anual, creșterea capacității laboratorului de anatomie patologică la 70.000 de blocuri de parafină procesate pe an – o etapă esențială în diagnosticul oncologic – și îmbunătățirea serviciilor medicale pentru peste 6.400 de pacienți. Totodată contractul include dotări cu echipamente de 45 milioane de lei.
Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat în anul 1929 de către Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului”, fiind unul dintre primele centre medicale de acest tip din Europa. La vremea respectivă, noţiunea de profilaxie era abia schițată, iar institutul clujean s-a remarcat ca prima mare unitate de cercetare care şi-a propus explicit în titulatură studierea şi prevenirea cancerului. Între anii 1929-1940, institutul a fost condus de prfoesorul Constantin Stanca, un remarcabil ginecolog, care a pus bazele unei importante şcoli de ginecologie oncologică. În 1933, tot sub îndrumarea sa, a fost lansată revista „Cancerul”, prima publicaţie oncologică din țară.
În perioada 1940-1957, conducerea institutului a fost preluată de profesorul Rubin Popa, un reputat anatomopatolog. Acesta a orientat cercetarea institutului spre o abordare anatomo-clinică, contribuind la consolidarea cunoștințelor medicale prin publicarea unor tratate, monografii şi lucrări de referinţă în domeniul oncologiei. Clădirea în care funcționează institutul (foto) a fost finalizată în 1965, la șapte ani de când profesorul al cărui nume îl poartă acum institutul i-a preluat conducerea.