Închide

Un grup de paleontologi din Cluj a demonstrat existența crocodililor pe teritoriul României – acum zeci de milioane de ani

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 04, 2023 0 454

Un grup de paleontologi din Cluj a demonstrat existența crocodililor pe teritoriul României – acum zeci de milioane de ani.

Paleontologii de la universitatea clujeană ”Babeș-Bolyai”, Vlad Codrea, Venczel Márton și Nicolae Trif, a demonstrat existența unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României, anunță universitatea.
Crocodilii semi-acvatici din grupul gavialilor viețuiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei. Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, așa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi distinge sunt boturile alungite și înguste, pecializate pentru hrana lor specifică - peștele.
Pe baza unor dinți proveniți din rocile de la Turnu Roșu cercetătorii specializați în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenți în acea zonă în Paleogen, acum aproximativ 34-48 milioane de ani. ”În acele timpuri, ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului”, arată cercetătorii. Dinții izolați de crocodili de acolo au fost colectați pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiați cu suficientă atenție. Ei provin de la mai mulți indivizi, fiind separate pe baza fosilelor existente, cel puțin cinci forme morfologice. Pe baza caracterelor particulare, au fost atribuiți unor forme primitive de gavial, aflați pe atunci la începutul istoriei lor geologice.

Fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanță cu totul deosebită, susțin cercetătorii, din două motive : pe de o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre zona României. Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoș apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys. Dispariția acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roșu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, mai susțin aceștia, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica.
Rezultatele au fost publicate în revista North Western Journal of Zoology din Oradea, care prezintă un website care arată ca în mileniul trecut.

Sursa foto wikipedia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu