Închide

2 galerii de artă din Cluj reprezintă România la unul din cele mai importante 3 târguri de artă contemporană din lume

Cultură by Actual de Cluj - feb. 21, 2017 0 678

Două galerii de artă din Cluj reprezintă România la cel mai important târg de artă din Spania, unde din România sunt reprezentate doar trei astfel de instituții de cultură – cele două din Cluj, plus una din București.

E vorba de galeriile Plan B și Sabot, ambele de la Fabrica de Pensule (foto), plus galeriile Ivan din București – acestea participă de mâine până în 26 februarie la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică – ARCOmadrid 2017. Acestea au fost selectate de Comitetul organizator al târgului în baza propunerilor artistice înaintate iar în acest an e prima dată pentru România când la târg participă trei galerii din țară. La târg, unde sunt așteptați 100.000 de vizitatori, vor fi expuse lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Mihai Olos, Ștefan Sava, Radu Comșa și Lucie Fontaine.

Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut în Maramureș, în 1940, artistul a activat în perioada 1979-2000 atât în România, cât și în Germania – iar la târg e prezentat prin conceputul „Olospolis“ dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990, când a fost inspirat din sculptura în lemn maramureșeană într-o convertire pentru o utopică construcție urbană a viitorului. Influența constructivismului, a abstracționismului în lucrările sale, dar și implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generații sale artistice, explică organizatorii.

Totodată, galeria Sabot prezintă la târg artiștii Radu Comșa și Lucie Fontaine. Radu Comșa (42 ani) activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expoziții de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează „transpuneri“ pe diverse materiale (ciment, textile) și forme. Lucie Fontaine (35 ani) activează în Franța și Italia și a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare își va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, și Tokyo. Artista se autointitulează „angajator în domeniul artei“, și reprezintă un grup de artişti, curatori, colecţionari, editori şi scriitori, adică angajaţi ai Luciei Fontaine, ceea ce aduce în discuţie problema identităţii artistice.

ARCO este cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică ce are drept misiune prezentarea artei contemporane și de avangardă a secolelor XX și XXI. Cu cei peste 110.000 de vizitatori în fiecare an, târgul se poziționează între primele trei târguri cu cei mai mulți vizitatori din lume. ARCO este locul privilegiat de întâlnire între colecționarii din America de Sud și galeriile europene și nord-americane. La ediția de anul trecut au participat peste 200 de galerii participante, ce au fost vizitate de 250 de curatori, colecționari, comisari și 150 de reprezentanți ai principalelor muzee care achiziționează opere de artă contemporană, directori și comisari de bienale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare