Închide

15 mașini noi de ambulanță în Cluj, pentru SMURD și Serviciul Județean, 3 ajung săptămâna viitoare. „Toate ambulanțele din parcul nostru au depășite normele de utilizare, ceea ce generează defecțiuni tot mai dese și costisitoare”

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 14, 2018 0 485

Mașini noi de ambulanță pentru pompierii și ambulanțierii din Cluj, în următoarele săptămâni: după ce întreg parcul auto și-a depășit durata de viață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Cluj primește trei mașini noi de ambulanță, iar Serviciul Județean de Ambulanță – alte 12.

„Luni, 17 decembrie, urmează să recepționăm trei ambulanțe SMURD tip B2 (singurul tip de ambulanță operat de paramedici și nu de doctori-n.red.) pentru echipajele de prim-ajutor, în cadrul aceluiași proiect, care vor ajunge la subunitățile din Cluj-Napoca, Turda și Huedin. Este îmbucurător faptul că în cadrul aceluiași proiect Serviciul de Ambulanță Județean Cluj primește 12 ambulanțe noi, unde, de asemenea, exista o nevoie foarte mare pentru acestea. Ne punem speranța ca prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare POIM să fie reînnoit tot parcul auto al unității până în 2020”, spune șeful ISU Cluj, Ioan Moldovan.

Dotarea cu mașini de ambulanță e cronică pentru ISU Cluj după ce toate mașinile și-au depășit durata de viață și foarte multe au fost defecte anul trecut. „Anul acesta am înregistrat o scădere a numărului de intervenții față de anul trecut, scădere cauzată în totalitate defecțiunilor dese și costisitoare ale ambulanțelor”, explică Moldovan. „Toate ambulanțele din parcul nostru au depășite normele de utilizare, ceea ce generează defecțiuni tot mai dese și costisitoare. Au rezultat astfel perioade semnificative în care ambulanțele SMURD au fost nefuncționale și a trebuit să suplinească lipsa lor echipajele SAJ”. În acest an timpul mediu de reacție a fost de 12 minute pentru ambulanțe și 14 minute pentru autospecialele de stins incendii, cam la nivelul anilor anteriori.

ISU Cluj urmează să mai primească o ambulanță anul viitor, de la Primăria din Cluj-Napoca, și o alta de la Primăria din Florești, pentru punctul de lucru din comună. „Trebuie să vă mai spunem că apreciem foarte mult și suntem recunoscători inițiativei Asociației Beard Brothers, care au venit în ajutorul nostru prin campania acerbă, demarată pe parcursul acestui an, pentru a strânge fonduri destinate unei noi ambulanței SMURD. Acești oameni au făcut eforturi incredibile pentru a strânge fondurile necesare și știm că sunt foarte aprope de a realiza obiectivele care și le-au propus la început de an”, adaugă Moldovan.

Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, Horia Simu, spune pentru actualdecluj.ro că SAJ a primit toate mașinile în aceste zile, e vorba de 12 astfel de ambulanțe. Serviciul are în total în parcul auto un număr de 68 de mașini, dintr care jumătate sunt compartimentate pentru urgență, iar restul – pentru transportul pacienților, la care se adaugă cele 12 recent primite. 80% din parcul auto și-a depășit pragul de uzură iar cele mai vechi mașini încă funcționale sunt din 2002. Să mai precizăm că în Ardealul de Nord toate județele au primit ambulanțe noi, dar Clujul le-a primit pe cele mai multe: 5 în Satu Mare, Baia Mare – alte 5, Oradea – 9, Sălaj – 3, iar Bistrița – 4.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare