Închide

Românii se încălzeau pe vremea lui Ceaușescu cu ochii pe ceas, câte ore se dădea apă caldă și ce s-a ales de centralele de cartier

Din județ by Actual de Cluj - dec. 30, 2019 1 415

Apa caldă la robinet și căldura în calorifere pe timpul iernii sunt lucruri banale azi, dar nu a fost întotdeauna la fel. Dacă la case, oamenii mai băgau un lemn în sobă, la blocuri situația se înrăutățise grav după mijlocul anilor ’80.

Primul bloc s-a construit la Gherla în 1959, lângă Judecătorie. Alte zeci de blocuri, care au format noile cartiere ale orașului s-au ridicat mai ales în anii ’70 și ’80, iar o dată cu ele au apărut și centralele termice de cartier, care funcționau cu gaz.

Până la sfârșitul anilor ’80 s-au construit la Gherla cinci centrale termice și două puncte termice, care trebuiau să asigure căldura și apa caldă la blocuri: CT1, în Piața Unirii, CT2, între blocurile de pe strada Liviu Rebreanu, CT3, pe Aleea Brazilor, CT4, pe cărbune – în spatele blocurilor de pe strada Avram Iancu, care a funcționat o singură zi, pentru că făcea un fum infernal, CT5, în spatele blocurilor de pe strada Clujului.

Centralele, punctele termice, conductele și țevile de alimentare se aflau în administrarea I.G.C.L. (Intreprinderea de Gospodărire Comunală și Locativă).

Citește întregul material pe gherlainfo.ro.

Un comentariu

  1. Poi centrale alea nu erau functionale. Incalzeau radiatoarele de ti se topeau sosetele pe ele. Pun pariu ca functionau pe diesel. Nu cred ca sociatatea si le mai permite in ziua de azi.

Scrie un comentariu

Tags