Închide

120 de probe procesate ieri la Cluj împotriva coronavirusului, prima dată după izbucnirea pandemiei. Un sfert au venit de la pacienți din Cluj

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mart. 18, 2020 0 654

La Cluj au fost procesate ieri 120 de probe de testare împotriva infecției cu coronavirusul, pentru prima dată peste capacitatea singurului aparat din întreaga Transilvanie care confirmă probe de la pacienți din toate județele Ardealului.

Ieri au fost analizate 120 de probe, cu 50 peste limita singurului aparat, aflat în singurul spital unde se luptă împotriva infecției cu coronavirus în Transilvania, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Aceasta după ce autoritățile au identificat încă patru aparate la diverse spitale și la universitatea de medicină și farmacie – doar unul dintre ele, de la Institutul Oncologic, poate procesa 400 de probe în cinci ore, dar deocamdată este nefuncțional – ieri a intrat în probe. Chiar și așa, capacitatea de procesare a probelor rămâne mult sub necesar, cu sute de probe din mai multe județe lăsate pe dinafară de zile întregi. De exemplu din Bistrița au fost trimise 92 de probe la Cluj în urmă cu aproape o săptămână și doar cinci au fost procesate – dintre care a unui pacient care, în urma rezultatului, a fost declarat infectat cu noul coronavirus.

E cel mai mare număr de probe analizate până acum după ce timp de mai multe zile consecutive singurul aparat care le putea procesa, 70 de probe pe zi, a lucrat la capacitate maximă.

L-am întrebat pe prefectul Mircea Abrudean, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și singurul care oferă informații cu privire la lupta împotriva coronavirusului, care au fost rezultatele acestor probe. Informațiile vor fi furnizate, însă, doar după ce le aprobă Grupul de Comunicare Strategică, spune el. Vom reveni cu această informație. UPDATE Niciun bolnav nou confirmat în Cluj. Citește detalii:

Niciun bolnav nou de coronavirus la Cluj de două zile, testele de ieri au ieșit negative

 

Probele analizate au venit de la pacienți din Cluj, Bihor, Maramureș, Alba, Mureș, Sibiu și Satu Mare. ”Intrăm încet și cu celelalte aparate de testare, in functie de reactivii pe care ii primim. Ieri după masă a început testarea și la aparatul de la Institutul Oncologic”, a declarat Abrudean.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare