Închide

11 autobuze electrice circulă de azi în Cluj. Vezi dacă vin în cartierul tău

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 31, 2018 1 534

Autobuzele electrice au fost puse în circulație astăzi pe liniile 27, 28, 30 și 32. Clujul este primul oraș din țară unde circulă în transportul în comun astfel de autobuze. Primăria vrea să mai cumpere încă 30 de autobuze electrice cu bani europeni. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, autobuzele au fost testate la capacitate maximă și au autonomie de 105 km, n-au probleme pe traseu în pantă și au o garanție de 5 ani.

”Compania Solaris, de la care am achiziționat cele 11 autobuze ne-au transmis că niciun client a lor nu a fost așa de riguros cum am fost noi la recepția mijloacelor de transport în comun. Specialiștii de la Universitatea Tehnică au testat aceste autobuze pe trasee. Încărcate la capacitate maximă, rezistă 105 kilometri (circula 3 drumuri dus întors pe linia 30, de exemplu). Un autobuze ne-a costat 620.000 de euro. Acesta are 12 metri, 127 de locuri pe scaune și 51 în picioare. Câștigul este de neimaginat pentru Cluj. Crește confortul călătorilor, scade consumul de carburant, se fac economii la bugetul companiei și se reduce poluare din oraș. În plus, avem garanție de 5 ani pentru acestea autobuze, astfel că orice se uzează, de la baterii la alte componente sunt în sarcina furnizorului”, a explicat pentru Actualdecluj.ro, viceprimarul Dan Tarcea.

Autobuzele electrice au fost direcționate în trafic cu stegulețe mixte, tricolore și rosii cu alb, de primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și de ambasadorul Elveției, Urs Herren. Ambasadorul a fost prezent la Cluj având în vedere că autobuzele electrice au fost cumpărate din fonduri elvețiene nerambursabile, în cadrul unui program derulat de România și Elveția. 85% din bani sunt neramburabili, iar municipalitatea clujeană a suportat 15% din valoarea proiectului pentru achiziția de autobuze electrice, în jur de 7 milioane de euro.

Un comentariu

  1. felicitari pt initiativa. sunt bine venite. putin cam scumpe pt romania. dar atata timp cat am platit doar 15% e ok. nu s-armerita achizionarea altora .
    mai avem inca destule euro2 care ar trebui inlocuite macar cu euro6

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.