Închide

1 milion de euro se cere pe casa Muzeului Farmaciei din Cluj. Cine îl cumpără? Ministerul Culturii îl somează pe Dâncu să-și întoarcă fața spre Cluj

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - feb. 20, 2016 0 498

Două scenarii există pentru păstrarea în patrimoniul public al Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, care funcționează în casa Hintz, monument istoric, dar și locul în care a funcționat prima farmacie din oraș. Nici primăria, care s-a băgat în negocieri cu proprietarul clădirii, nici Ministerul Culturii, despre care s-a spus recent în media că va intra și el în negocieri, n-are însă cei 1 milion de euro, cât s-a cerut pe întreg imobilul din Piața Unirii Cluj unde funcționează și muzeul în cauză.

Muzeul Farmaciei din Cluj are din noiembrie anul trecut o pagină de susținere și o petiție pentru salvarea sa, adică păstrarea spațiului în care funcționează în patrimoniul public (peste 200 de mp din casa Hintz adică subsolul și parterul clădirii). Petiția a strâns 2109 semnături. AICI E  PAGINA

Primăria a intrat în 2015 în negocieri (ca urmare a exercitării dreptului de preemțiune pentru cumpărarea părții în care funcționează muzeul din imobilul monument istoric) cu moștenitorul Csaba Gabor Hintz. Fără să ajungă la niciun rezultat. Viceprimarul Anna Horvath explicala final de 2015 pentru Actualdecluj.ro că proprietarul vrea să vândă tot imobilul și că urmează să mai reflecteze asupra unui preț de vânzare pe care să-l propună primăriei.

Deși oficialii Muzeului de Istorie din Cluj de care aparține Muzeul Farmaciei spuneau că dreptul de preemţiune, pe care Primăria Cluj-Napoca şi l-a  exercitat pentru achiziţionarea parţială a clădirii, expiră la sfârşitul lui 2015, primarul Emil Boc a declarat pentru Actualdecluj.ro că administrația locală este în continuare interesată să cumpere locația în care funcționează muzeul. „Noi ne-am exercitat dreptul de preemtiune, conform legii, asupra locației Muzeului Farmaciei, dar proprietarul dorește să ne vândă doar dacă luăm întreaga clădire, cu peste 1 milion de euro. Nu am încheiat negocierile, primăria fiind interesată în continuare de locația actuală a muzeului”, a afirmat primarul.

Cazul Muzeului Farmaciei a ajuns anul acesta și la noul Ministru al Culturii. În 2015, Ministerul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune ca să cumpere clădirea. În 2016, ministrul își dorește ca muzeul să rămână în patrimoniul public, dar nu are banii ca să îl cumpere. Surse din cadrul Ministerului Culturii au confirmat că e fals că instituția va cumpăra muzeul. „Ministrul a cerut proprietarului să mai facă o ofertă către Direcția Județeană de Cultură din Cluj. Dacă primăria nu poate cumpăra muzeul, din pricina prețului, atunci mai există pârghia voinței vicepremierului clujean Vasile Dâncu. Cu voia (alocarea de fonduri – n.red.) vicepremierului, muzeul poate rămâne al clujenilor”, au spus aceleași surse.

Muzeul Farmaciei este prins și într-un litigiu pe rolul instanțelor cu proprietarul clădirii referitor la valoarea chiriei pentru utilizarea spațiului. Propritarul obținuse o decizie de evacuare a muzeului, contestată de acesta, astfel că instituția a mai obținut un termen de grație pentru a mai funcționa în casa Hintz.

În momentul în care se pusese în executare evacuarea, primăria a pus la dispoziția muzeului un spațiu în zona centrală pentru a muta colecțiile (cele peste 3000 de piese) din incinta muzeului. Acesta spațiu a fost catalogat ca impropriu și nu a fost acceptat de conducerea muzeului.

AICI DETALII DESPRE LITIGIU SI SOLUTIILE INSTANȚELOR 

muzeul

Muzeul Farmaciei riscă să fie evacuat. Când l-ai vizitat ultima dată?

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare