1 din 6 festivalieri de la Electric Castle au dat bani pentru Brâncuși
ActualitateCulturăFestivalTop News by Luminiţa Silea - iul. 19, 2016 1 341
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a fost prezentă, vineri seara, la festivalul de la Castel pentru a susține campania de donații pentru achiziția operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”, de către statul român.
După cele 4 zile oficiale de festival, cercul donatorilor festivalieri de la Electric Castle a ajuns la peste 7900 de persoane. Mai precis, 7920 de persoane.
VIDEO Ministrul Culturii a stabilit un trend nou de festival. Ce nu trebuie să-ți lipsească de pe mână la Electric Castle 2016
Potrivit datelor furnizate de către Ministrul Culturii, 1 din 6 participanți la festival a contribuit la achiziționarea operei lui Brâncuși, Cumințenia Pâmântului,
Corina Șuteau a ținut să mulțumească festivalului Electric Castle și și-a însoțit mesajul cu două hastag-uri – #ministrulsusținecumințenia #brâncușieviu, dar și cu o fotografie înfățișând-ul pe artistul german Paul Kalkbrenner care a participat la ediția 2016 a festivalului, alături de mesajul Brâncuși este al nostru.
Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în același an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea “Domnișoarele din Avignon”, “Cumințenia Pământului” este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa. Este singura lucrare asupra căreia Brâncuși nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenție creativă asupra blocului de piatră și totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.
În prezent, Cumințenia Pământului este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În cazul în care statul român nu reușește să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecționarii privați dispuși să o cumpere, și riscă astfel să nu mai fie accesibilă publicului larg.
Statul Român oferă 5 milioane de euro pentru această sculptură, iar Ministerul Culturii a organizat o subscripție publică pentru a aduna restul de șase milioane de euro până la prețul convenit cu actualii proprietari ai lucrării, 11 milioane de euro.
Hmmm.. daca estimarile oficiale sunt de 121.000 oameni pe toate zilele si 7200 de oameni au donat.. nu iese la calcul 1 din 6.
Daca facem media pe zile (adica cam 30.000 de persoane), tot nu iese 1 din 6, ci 1 din 4….