Închide

1.500 de ursuleți din Moldova pentru Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iun. 30, 2018 0 496

Un număr de 1.500 de ursuleți ajung la Cluj din Republica Moldova, la unul dintre cele mai de anvergură evenimente ale ultimilor ani, olimpiada internațională de matematică.

Ursuleții sunt mascota olimpiadei din acest an iar organizatorii au învățat din ediția de anul trecut, din Rio de Janeiro, când Aceasta, după ce organizatorii olimpiadei de la Cluj au învățat din greșeli – anul trecut mascote au primit doar câștigătorii. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus: „îi aducem din Bălți, din Republica Moldova, pentru că au fost mai mulți ursuleți analizați de comisie, ni s-a părut cel mai drăguț, mai zâmbitor și la prețul cel mai rezonabil. Anul trecut au primit doar câștigătorii, toată lumea voia să rămână cu o amintire, mascota e cea mai potrivită, atunci toată lumea din concurs primește printre alte lucruri și o mascotă”.

De ce un urs – „ne-am gândit care ar fi animalul care s-ar potrivi cu zona României, a Ardealului, nu puteai pune papagalul care a fost în Brazilia și nici un crocodil, sau altceva, iar ursul apare și în mitologia românească, un simbol, era logic, așa s-a ales varianta cu ursul. Pe urs îl cheamă Mimo (acronimul olimpiadei de IMO – International Mathematical Olimpics-n.red.), s-a lansat o campanie pe Facebook și două săptămâni fiecare a propus un nume, în final comisia a ales o variantă de nume ușor de pronunțat pentru orice străin, au fost vreo 350 de nume, unele chiar ciudate”.

Olimpiada Internațională de Matematică, ajunsă la a 59-a ediție, e organizată de România pentru a șasea oară, după prima ediție din 1959 de la Brașov; la Cluj vin o mie de participanți din 120 de țări. Evenimentul e unul de amploare, cu participanți din zeci de țări, și va fi organizată în perioada 3 — 14 iulie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, unul dintre puținele locuri din Cluj care poate găzdui simultan toți concurenții, căci în total la Cluj ajung o mie de persoane. Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 și 10 iulie în Sala Polivalentă.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu