Închide

Someşul în imagini. Cine sunt câştigătorii concursului de Fotografie lansat de organizatorii Someş Delivery

ActualitateCultură by Actual de Cluj - sept. 11, 2017 0 265

Imagini inedite cu Someşul, premiate chiar de echipa care organizează, de trei ani încoace, unul dintre cele mai apreciate evenimente pe mal de râu – Someş Delivery. Echipa Someș Delivery, alături de Cărturești Iulius Mall, organizează marţi, de la ora 19:00, expoziția de „Eseuri fotografice: Someșul în schimbare”.

„În ultimii câțiva ani, Someșul a devenit tot mai prezent în conștiința colectivă a orașului: prin intervenții temporare, evenimente pe mal, iarde curând printr un concurs de proiecte organizat de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea întregului curs urban al Someșului Mic. În acest context, Someș Delivery a lansat o invitație pentru fotografi, fie ei profesioniști sau amatori: să captureze un instantaneu al vieții pe malul râului, în diversele ei manifestări, de la tabieturi la tipologii, momente emblematice sau banalul cotidian; în parte explorare estetică, în parte cercetare etnografică”, explică organizatorii.

Expoziția va cuprinde eseurile fotografice realizate de către câștigătorii competiției. Pe locul I, Alina Andrei a refăcut din memorie, folosind personaje de jucărie, amintirile care o leagă de Someș. Juriul a apreciat inventivitatea, simplitatea acestui concept, dar și textele care însoțesc fotografiile: un eseu puternic, personal și jucăuș. Pe locul II s-a clasat Miruna Moldovan, despre imaginile căreia juriul concursului a spus că surprind, într-un singur cadru, paragina, ambiția, deteriorarea, dar și îmbrățișarea voioasă a mediului construit ca peisaj familiar. A treia treaptă a podiumului îi revine fotografului Ștefan Pop, cu o imagine cu caracter destabilizator, care ne forțează să privim familiarul cu alți ochi. Mențiuni speciale au fost acordate pentru Bogdan Alexandru Ciocnadi, Mihail Onaca și Bernadeta Pătrașcu.

Foto: Miruna Moldovan

În urma concursului realizat în lunile august-septembrie, participanții au capturat o serie de instantanee ce cuprind viața de pe Someș, iar juriul a analizat eseurile fotografice anonimizate din prisma mai multor criterii — calitățile formale ale imaginilor individuale; coeziunea imaginilor care formează eseul; aportul textului descriptiv; adaptarea eseului la tema propusă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare