Închide

Orașele din România cu cel mai avantajos cost al vieții: Brașov, Cluj și Oradea. Percepția locuitorilor

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 28, 2017 0 12543

Clujul e pe locul 2 într-un clasament privind cel mai avantajos cost al vieții din România, potrivit unui studiu realizat de Storia.ro și agentia D&D Research. Brașovul se situează pe prima poziție, în timp ce Bucureștiul e abia pe locul 9 în clasament. Cercetarea a analizat percepția pe care românii o au asupra costului vieții perceput din orașul și cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obțin.

Pentru realizarea clasamentului, participanții la studiu au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieții, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este „foarte rău”, iar 5 este „foarte bine”.

Astfel, topul orașelor cu cel mai avantajos cost al vieții este condus de Brașov, urmând în clasament: Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, București și Iași. La polul opus, orașele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botoșani și Brăila. Menționăm că Brașovul a obținut un punctaj de 59.90 din maxim 100, Clujul are nota 59,35 (6551 respondenți), iar Capitala, de pe locul 9, a obținut un scor de 55,88.

„Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobeaza de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. Pe de alta parte, percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș. Spre exemplu, un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în conditiile în care aceștia simt că au parte de alte beneficii arondate calității vieții. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi în același timp și mai sigură, modernă sau mai verde”, explică Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieții, fiind urmată de București și Ilfov, Oltenia și Banat. Moldova, Dobrogea si Muntenia au obținut cel mai mic scor.

Potrivit studiului, în topul celor mai avantajoase cartiere din țară din punctul de vedere al costului vieții se află un cartier din Cluj: Grigorescu, cel care, de altfel, ocupa primul loc și în clasamentul privind siguranța. Urmează Titan din București și Gavana 3 din Pitești.

 

cartiere avantajoase

Sursa: storia.ro

 

„Peste 15.000 de bucureșteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieții, urmat de zonele Sălăjan, Balta Alba, Brancoveanu si Baba Novac. La distante mici se claseaza cartierele Aviatiei, Tineretului, Baneasa si Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se gasesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari si Lujerului”, arată studiul. Brașovenii consideră Racadau, Avantgarden si Noua ca fiind cartierele cu cel mai bun cost al vieții. În Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vieții sunt Grigorescu, Gheorgheni și Zorilor, iar zonele Mărăști, Calea Turzii și Iris ocupă ultimele 3 locuri.

 

cartiere avantajoase cu poze

 

Consultă AICI rezultatele studiului

În 2016-2017, Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX, desfăşoră un studiu despre oraşele şi cartierele din România. Percepţia asupra costului general al vieţii este cea de-a doua temă a studiului realizat alături de agenţia de cercetare D&D Research, „Oraşele şi cartiere din Roâania”, ce se va desfăşura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 125.966 de români au răspuns chestionarului. În fiecare lună vor fi analizate răspunsurile oferite de români pe diferite capitole precum accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi sau accesul la instituţiile educaţionale, precizează autorii studiului.

Cum stăm la puterea de cumpărare

Puterea medie de cumpărare a unui român a ajuns în 2016 la 4.181 de euro, arată un studiu de piață al companiei GfK, care analizează 42 de țări europene. România rămâne pe locul 33 în clasamentul european. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a ajuns în Cluj la 4.931 euro în 2016, această sumă plasând județul pe locul 3 în clasament, în urma Capitalei (6.288 euro), dar și a Timișului, unde se înregistrează o medie de 4.987 euro. La nivel național, județul ocupă poziție de top, dar suntem încă mult în urma mediei europene la acest indicator. Ca să vă faceți o idee rapidă: media puterii de cumpărare a celor 42 state europene analizate este 13.672 de euro.

Vezi și:

Un cartier din Cluj e considerat cel mai sigur din țară. De ce e “Grigo” – “cartier de suflet”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.