Închide

FOTO Drumul gunoaielor, la câțiva kilometri de Cluj. Zona e de-o frumusețe rară, dar turiștii fac prăpăd. Un lider local a pus de unul singur pubele, apoi Consiliul Județean l-a somat să le ia de pe drum

ActualitateAdministrațieTop News by Catalin Suciu - aug. 11, 2017 1 4412

Zona Someșul Cald-Tarnița e plină de turiști, mai ales în sezonul cald. Un clujean a filmat, însă, ce rămâne în urma acestora.

Dincolo de impasibilitatea autorităților, care nu pot amenaja niște spații corespunzătoare de depozitare a gunoiului, rămâne eterna problemă a educației. Indiferent dacă n-ai unde arunca resturile după o ieșire la iarbă-verde, e de neconceput să-ți arunci gunoiul pe marginea drumului.

Lacul Tarnița  se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj.

Iar când turiștii dau năvală în zonă, în urma lor rămâne un dezastru ușor de anticipat, mai ales că asta se întâmplă an de an.

Un clujean a filmat recent o parte a drumului, iar imaginile nu necesită nici un comentariu.

Viceprimarul din Gilău, Okos Carol, a povestit pentru actualdecluj.ro despre situația creată. El spune că vina aparține în egală măsură Consiliului Județean Cluj și turiștilor care n-au cei 7 ani de-acasă. Anul trecut, pe drumul cu pricina erau montante 12 pubele mari pentru depozitarea gunoiului dar Consiliul Județean a trimis notificare să fie scoase.

„Domnule, situația e foarte simplă. Eu am pus pubele, 12 la număr, iar anul trecut am primit somație să le scot de-acolo că drumul aparține Direcției Drumurilor Județene. Eram amenințat cu amenzi și am fost nevoit să le scot. Acum cei de la Consiliul Județean mă sună să vedem cum să facem cu gunoiul. Eu am curățat personal,  cu alți doi oameni, în 5 iulie, că era o rușine națională ce era pe drumul ăla. Vi se pare normal să mergi să stai 5 ore la lopată să iei gunoi cu lopata? Mi-au spus că mă amendează dacă nu iau pubelele, iar acum mă sună Consiliul Județean să găsim soluții, poftiți. Eu am făcut 15 igienizări, dar nu se mai poate așa,ce, am ajuns gozerul Clujului? E o rușine. Ieri la ora 10:00 s-a strâns iar gunoiul.  24 de metri cubi îndesați și cu buldoexcavator. Asta a ajuns acest drum. Îndesați, repet. Aici avem 10.000 de turiști pe weekend și nu sunt spații de depozitare. Eu am tot făcut și apoi mi s-a dat termen limită să dispară pubelele de gunoi. Consiliul Județean nu știu ce face, acum se agită că e gunoi. Când nu e gunoi, e drumul lor, când e gunoi e drumul nostru. Ce-i asta? Plus educația oamenilor. Asta-i România. Păi cum să ajungi aici și să-ți arunci gunoiul în drum? Ce înseamnă asta? Asta-i lipsă crasă de orice normă de educație”, ne-a povestit acesta.

foto: Vlad Plesa

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare