Închide

UPDATE Firmă controversată câștigă licitația de peste 1 milion de euro pentru îngroparea selectivă a gunoiului în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2017 0 2298

Peste 40 de platforme subterane dedicate colectării selective urmează să apară în Cluj-Napoca anul acesta. Primăria a scos la licitație un contract (acord cadru pe un și jumătate) pentru proiectarea și execuția a aproximativ 100 de astfel de obiective estimat la peste 4,8 milioane lei. Contractul a revenit firmei Euriteh Oradea – unic ofertant – despre care media scrie că ia lucrări la suprapreț prin atribuire directă sau că a fost acuzată de furtul tehnologiei privind platformele subterane de către o firmă spaniolă.

Acordul cadru scos la licitație de primăriei anul acesta vizează amenajarea a 100 de puncte gospodărești îngropate pentru colectarea selectivă a gunoiului în Cluj-Napoca. Ofertant a fost Euriteh Oradea care a oferit peste 4,7 milioane lei, cu circa 100.000 de lei mai puțin decît estimările din caitul de sarcini pus la bătaie de Primăria Cluj. Societatea și-a și adjudecat contractul, urmând să amenajeze anul acesta chiar jumătate din punctele gospodărești dorite de municipalitate. Primele zece puncte gospodăreşti îngropate vor fi construite în zona străzilor Mehedinţi – Vidraru din cartierul Mănăştur şi pe strada Borşa, din Gheorgheni. Aceste locaţii au o situaţie juridică clară a terenului, iar municipalitatea a emis deja autorizaţiile de urbanism.

Încă din 2016 Primăria Cluj a anunțat un proiect pilot pentru aruncarea selectivă a gunoiului în subteran. În cadrul acestuia s-a pus în funcțiune o primă platformă îngropată de colectare selectivă a deșeurilor în cartierul Zorilor (în care locuiește primarul), pe strada Luceafărului nr. 10, cu doar două zile înainte de alegerile locale din iunie 2016. Pe un proiect pilot, pus la punct de municipalitate împreună cu unul dintre operatorii care ridică gunoiul în Cluj-Napoca, compania Rosal. Atunci s-a spus că este vorba despre un sistem modern care permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești, platforma având 3 containere pentru fracție uscată – sticlă, PET, plastic, hârtie, carton – și 1 container pentru fracție umedă – deșeuri menajere. Despre costurile sistemului, nici o vorbă, deși în filmulețul inaugural postat de primarul Emil Boc pe Facebook acesta apare alături de directorul Rosal Cluj, iar cei doi oficiali erau în măsură să ofere lămuriri cu privire la cine a suportat investiția de realizare a respectivei platforme. Anul trecut se spunea că alte două platforme după modelul celei din Zorilor vor fi amenajate în cartierele Mănășturi și Grigorescu. Acestea n-au mai fost amenajate.

DETALII:

Primăria “legalizează” îngroparea gunoiului menajer în oraș. Cu ce costuri?

Prima “ghenă” subterană pentru gunoi inaugurată în Zorilor. Se pregătește un monopol Rosal?

Anul acesta, municipalitatea a menționat că va merge pe un proiect integrat și a prevăzut și fonduri în acest sens în bugetul local. Așa s-a organizat licitația pentru amenajarea celor circa 100 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor în tot orașul, contract câștigat de Euriteh.

Euritech Oradea a prestat contracte cu administrații publice din țară pe partea de gestionare a deșeurilor. La Argeș, la Oradea, la Vâlcea, în Hunedoara, etc.

Despre Euriteh, media din Hunedoara a scris că a primit pe tavă un contract de la primăria Deva prin atribuire directă pentru a realiza un studiu de fezabilitate privind amenajarea mai multor platforme subterane pentru aruncarea gunoiului, iar apoi a primit în aceleași condiții și realizarea lucrărilor. La un preț mult mai mare decât cel real, a mai titrat glasul-hd.ro. Detalii AICI.

Mai mult, presa din Târgu-Jiu sau cea din Vâlcea a relatat faptul că Euritech este acuzată de o firmă din Spania că a furat tehnologia privind platformele subterane de la aceasta și apoi a vîndut-o primăriilor din țară. S-a ajuns la plângeri în instanță și la autoritățile centrale. Managerul Euriteh, Emilian Gherdan s-a apărat atunci menționând că ceea ce face firma din Spania poate face oricine deoarece sistemul este liber de patent. Detalii pe pandurul.ro, AICI – Primăria Târgu Jiu, într-un scandal internaţional de înşelătorie.

Chiar Euritech a fost acuzată că livrează autorităților locale platforme care punc în pericol sănătatea oamenilor din carierele unde sunt amenajare dar și că acestea nu sunt conforme cu normele Uniunii Europene. Detalii despre acuze și dezmințiri, AICI: Emilian Gherdan, director general SC EURITEH SRL: respingem în mod ferm acuzațiile Teconsub SL ca fiind nefondate, pur șicanatoare și cu vădit caracter denigrator.

O altă societatea patronată de Gherdan, Europlast are deja un contract, în tandem cu o altă societate, cu administrația județeană Cluj pe partea de gestionare a deșeurilor în cadrul proiectului integrat de management a deșeurilor pe care Consiliul Județean se chinuiește de ani buni să-l realizeze. Contractul este de peste 13,5 milioane lei.

UPDATE

Directorul Euriteh Oradea, Emilian Gherdan a transmis Actualdecluj.ro că toate contractele pe care firma pe care o reprezintă le-a dobândit pe piața românească au fost realizate cu respectarea legii. „Legal am obținut informații referitoare la intențiile autorităților publice de a scoate la licitație diverse obiective, monitorizând zilnic anunțurile publicate pe SEAP. Legal am participat la licitații publice, respectând întru totul condițiile impuse de autoritățile contractante, dar mai ales legea. Respectând legea am dat dovadă de seriozitate, fapt ce ne-a permis să acumulăm experiență și să ne dezvoltăm ca și firmă, în România”, a informat Euriteh. În plus, oficialii societății susțin că acuzele apărute în spațiul public cu privire la contractele deținute cu autorități publice din țară ar fi rezultatul unor campanii de presă susținute de concurenții firmei de pe piața românească. Aceștia au mai adăugat că există și niște procese în instanță cu firma spaniolă care a formulat acuzații privind produsele Euriteh. „Asigurăm opinia publică că firma Euriteh, care a câștigat licitația pentru montarea platformelor subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Cluj Napoca, va monta produse de calitate care vor duce la creșterea calității vieții în municipiul Cluj Napoca”, a mai transmis directorul Emilian Gherdan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare