Închide

Exclusiv: Cum și-a construit Oleleu casa fără autorizație de construire

ActualitateTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 21, 2014 1 2212

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, și-a construit o casă pe un amplasament din zona Valea Chintăului fără a dispune de autorizație de construire. Sursele Actualdecluj.ro au informat că Oleleu a început construcția încă din 2010, dar că nu a reușit nici până în  ziua de astăzi să intre în legalitate.

Zona Valea Chintăului din municipiul Cluj Napoca n-a beneficiat parcă niciodată de reglementări urbanistice serioase, astfel că mulți proprietari și-au construit casele fără autorizații de construire. Este și cazul vicepreședintelui Consiliului Județean, Ioan Oleleu, spun sursele Actualdecluj.ro. El a început demersurile pentru a construi o casă pe un teren de cica 900 de metri pătrați încă din 2007. Din nu se știe ce motive, Oleleu nu a reușit să-și autorizeze casa, dar lucrările le-a început în 2010. În prezent, Oleleu locuiește cu familia în această casă și după cum se vede și din declarația sa de avere, nu se sfiește s-o amintească.

Întrebat dacă recunoaște că și-a construit casa fără a dispune de autorizație, Oleleu a subliniat că vina aparține Primăriei Cluj Napoca, în speță fostului primar Sorin Apostu.   „Eu am cumpărat terenul de pe Valea Chintăului (drumul care duce spre satul Pădureni – n.red), încă din 2007, împreună cu frații mei. Tot atunci am angajat și o echipă de specialiști care s-a ocupat de documentația urbanistică, pentru că îmi doream foarte mult să construiesc o casă pentru familia mea. Primarul Sorin Apostu nu numai că nu a dorit să-mi aprobe documentația, nici măcar nu mi-a introdus dosarul în comisia de urbanism. Am tot așteptat și de fiecare dată când erau ședințe de urbanism, dosarul meu era scos de pe ordinea de zi”, a comentat Oleleu. El a adăugat că a accesat un credit bancar și că din momentul în care a început să plătească ratele nu și-a mai permis să aștepte. „În 2010 am început lucrările și am tot sperat că între timp se va aproba și documentația urbanistică și că vom fi în ordine cu toate actele. Am ales să construiesc pe structură metalică ușoară, pentru că am ieșit mult mai ieftin, iar în 2011 m-am mutat cu familia în această casă. Nici acum nu e gata în totalitate lucrarea”, a comentat Oleleu.

Când Sorin Apostu n-a mai fost la Primărie, vicepreședintele administrației județene ar fi avut o nouă inițiativă  pentru a-și autoriza construcția. Noul Plan Urbanistic General (PUG) era în lucru, astfel, demersul său a fost din nou amânat. „M-au trimis cu dosarul la arhitecții care lucrează la noul PUG. Mi s-a comunicat că în noul PUG trebuie să fie incluse și prevederile urbanistice din documentația noatră. Sper  că vom primi toate avizele necesare, pentru a obține autorizația de construire”, a comentat Oleleu. El riscă să fie amendat și chiar demolat, dacă Primăria se sesisează în această privință. Pe de altă parte, sursele Actualdecluj.ro au informat că în zona respectivă mai sunt și ale construcții neautorizate, a căror proprietari nu au fost sancționați în nici fel de către Primărie.  Este cunoscut faptul că după 3 ani de la construcția unei case, Primăria pierde dreptul de a mai amenda proprietarul pentru lipsa de autorizație, având obligația să se adreseze instanței. Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

DSC_0079

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.