Închide

Cea mai mare arhivă medievală a României, cu 50.000 de documente digitalizate, se lansează la Cluj, cele mai multe din țară sunt aici

Educaţie by Actual de Cluj - mai 26, 2016 0 1202

Arhiva medievală a României, prima bază de date cu documente medievale din România, cu 50.000 de documente scrise înainte de 1600 și păstrate în arhivele din România, va fi lansată la Cluj.

Conferința de la Cluj face parte din seria de trei organizate de universitatea din București în proiectul  ‘Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României’ la București, Cluj-Napoca și Budapesta. Proiectul ‘Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României’ este implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei între decembrie 2014 și octombrie 2016.

Lansarea de la Cluj e programată în 2 iunie la Facultatea de Istorie a UBB de pe Napoca 11, unde vin Ioan Bolovan, prorector al UBB, Inga Bolstad, directorul general al Arhivelor Naționale ale Norvegiei; Ole Gausdal, director al Arhivelor Naționale ale Norvegiei; Ioan Drăgan, director al Arhivelor Naționale ale României; Ionuț Costea, de la Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ și Marius Diaconescu, de al Universitatea din București, managerul proiectului.

Baza de date Arhiva Medievală a României este o noutate în România și va contribui esențial la cunoașterea istoriei românilor, ungurilor, sașilor, romilor și a altor popoare care au conviețuit în acest spațiu în secolele XII — XVI prin facilitarea accesului cercetătorilor la sursele istorice.

Metadatele aferente fiecărui document — rezumat, indici onomastici, toponimici, de materii și altele, precum și imaginile documentelor din baza de date sunt accesibile gratuit la adresa: arhivamedievala.ro. Până la finalizarea proiectului vor fi introduse peste 50.000 de documente anterioare anului 1600, păstrate în arhivele din România.

Proiectul are o valoare de aproape patru milioane de lei iar obiectivul acestuia constă în digitizarea tuturor documentelor medievale anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naţionale ale României, indiferent de forma de păstrare, şi crearea unei baze de date accesibile online.

Proiectul inițial prevedea scanarea a circa 32.000 unități arhivistice din Arhivele Naţionale ale României, care se află în 32 de servicii județene. Au fost identificate și scanate 38.500 unități arhivistice, obiectivul fiind atins în proporție de 120%. Cea mai mare parte a documentelor se află la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale ale României – 19.800 unități arhivistice. Cel mai mare volum de muncă în identificarea documentelor în unitățile de păstrare la nivel de filă a fost la Serviciul Județean Cluj, datorită numărului mare de fonduri familiale.

Au fost organizate 5 centre de scanare – două la Cluj-Napoca și câte unul la București, Brașov și Sibiu. Scannerul din București a fost mutat în mai multe servicii județene de arhive din țară împreună cu operatorul de scanner. Toți cei cinci operatori de scaner au fost angajați exclusiv în proiect.

Pe lângă documentele din Arhivele Naționale ale României, proiectul se extinde și la alte instituții și persoane fizice care au în proprietatea lor documente anterioare anului 1600, în funcție de disponibilitatea acestora și posibilitățile tehnice și financiare. Până în prezent s-au asociat acestui proiect Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a României. Chiar dacă este vorba de câteva zeci de documente, contribuția lor este esențială pentru completarea bazei de date, consideră echipa de proiect.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare