Închide

Care sunt cele mai căutate cartiere ale Clujului la final de vară

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 14, 2017 0 2172

Ultima lună de vară a venit cu noi creşteri de preţuri pentru apartamentele din deja cel mai scump oraş al ţării pe acest segement. Cel mai mult s-au scumpit garsonierele, iar dintre cartiere Zorilor este zona unde pretenţiile proprietarilor au accelerat cel mai puternic, arată analiza lunar a unei agenţii locale.

„Unul dintre motivele pentru care prețurile/mp ale apartamentelor cresc încontinuu este faptul că, în prezent, cererea încă depăşeşte oferta disponibilă pe piață”, sintetizează reprezentanţii Blitz Imobiliare. Cea mai mare creștere înregistrată în luna august de agenţie a fost de 71 euro/mp.

Creşterea pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca pentru luna august (conform Blitz Imobiliare):

garsoniere – 1458 euro/mp – cu 52 euro/mp mai mult decat în iulie;
apartamente 2 camere – 1414 euro/mp – cu 32 euro/mp mai mult decat în iulie;
apartamente 4 camere– 1202 euro/mp – cu 29 euro/mp mai mult decat în iulie;
apartamente 3 camere– 1324 euro/mp – cu 18 euro/mp mai mult decat în iulie.

Garsonierele văd cea mai accelerată scumpire pe mp. „O dată cu mărirea suprafeței unui apartament, prețul calculat pe mp scade. Totodată, suma totală investită pentru o garsonieră este mai mică, majoritatea cumpărătorilor de astfel de locuinţe reușind să facă achiziţia din surse proprii, fără a apela la credite. În plus, oferta existentă la garsoniere și apartamente cu 1 cameră este destul de limitată, dezvoltatorii axându-se pe apartamente cu 2 și 3 camere, acestea fiind cele mai căutate compartimentări din piață” precizează Bogdan Petrovai, Senior Broker și Team Leader al departamentului de vânzări case și apartamente

Cele mai căutate cartiere:

Centru – 1601 euro/mp – creştere cu 54 euro/mp, faţă de luna iulie;
Zorilor – 1526 euro/mp – creştere cu 71 euro/mp, comparativ cu luna iulie;
Gheorgheni – 1510 euro/mp – în scădere cu 2 euro/mp, faţă de luna precedentă;
Mărăşti – 1504 euro/mp – creştere cu 31 euro/mp, faţă de luna iulie;
Andrei Mureşanu – 1450 euro/mp – creştere cu 30 euro/mp, comparativ cu luna iulie.

Din acest clasament reiese că în continuare cumpărătorii preferă cartierele tradiţionale ale Clujului, chiar în defavoarea noilor zone de extensie a oraşului. „Aceste zone reuşesc să scoată pe piaţă cele mai scumpe apartamente deoarece piaţa cumpărătorilor se ghidează după următoarele criterii: proximitatea faţă de centru şi faţă de zonele cu puncte de interes – universităţi, şcoli, zone mai aglomerate, clădiri de birouri, centre comerciale, infrastructura cartierelor, spaţiile verzi şi posibilitate de parcare sau garaj”, spun reprezentanţii agenţiei imobiliare.

Aceste zone sunt preferate și de către studenții care își caută apartamente de închiriat. “Centru și Zorilor sunt două dintre cele mai scumpe cartiere deoarece sunt cartierele alese de studenții străini. Aceștia au bugete mai generoase, iar proprietarii cunosc acest lucru, motiv pentru care prețurile sunt în concordanță cu situația. Cartierele Gheorgheni și Mărăști, următoarele clasate sunt aproape de Iulius Mall, stații de autobus, facultăți (FSPAC, FSEGA, Dimitrie Cantemir, Universitatea Tehnică ș.a.). Andrei Mureșanu este un cartier exclusivist, care întotdeauna a fost scump și întotdeauna a fost în top”, menţionează Alex Dragoste, senior broker în departamentul de închirieri apartamente

În ceea ce privește situația din Cluj-Napoca și din împrejurimile oraşului, clasamentul realizat în funcţie de creșterile prețurilor/mp, pe categoriile de apartamente, în luna august, este următorul, potrivit Blitz Imobiliare:

garsoniere – 1382 euro/mp – cu 71 euro/mp mai mult decat în iulie;
apartamente 4 camere – 1153 euro/mp – cu 25 euro/mp mai mult decât în iulie;
apartamente 2 camere – 1249 euro/mp – cu 23 euro/mp mai mult decât în iulie;
apartamente 3 camere – 1231 euro/mp – cu 20 euro/mp mai mult decât în iulie.

Capitala Transilvaniei se situează pe locul al doilea în clasamentul scumpirilor pe luna august, la mică distanță de București, potrivit celei mai recente analize a Imobiliare.ro, realizată pe baza preţurilor cerute în ofertele intermediate de portal. Faţă de media naţională în marile oraşe ale ţării, în Cluj-Napoca se înregistraeză un preţ mediu pe mp cu aproape 300 de euro mai mare. Mai exact, vânzătorii clujeni și-au majorat pretențiile cu 2,7% luna trecută, aşa că media a trecut pragul de 1400 euro/mp: de la 1.389 la 1.426 de euro pe metru pătrat util. Dacă ne uităm la datele de acum un an se constată că în interval de 12 luni, preţurile cerute au crescut cu 16,5% (de la 1.224 de euro pe metru pătrat util în august 2016). Apartamentele vechi din oraș s-au apreciat în august cu 2,8% (de la 1.419 la 1.459 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 3,1% (de la 1.337 la 1.379 de euro pe metru pătrat util). Trebuie subliniat însă că analiza se referă la preţuri cerute de proprietari şi dezvoltatori, nu de sume tranzacţionate.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare