Închide

Asociaţii civice reunite la Cluj cer modificări legislative în domeniul locuirii, pentru românii care trăiesc sub pragul sărăciei

Social by Kristina Reştea - sept. 20, 2017 0 294

25% dintre români au venituri care îi plasează sub pragul sărăciei (sub 60% faţă de venitul median), iar fondul locuinţelor publice a scăzut la 2% în România, spun reprezentanţii unor asociaţii civice, care cer modificarea legislaţiei în domeniul locuirii. Aceştia propun, printre altele, sistarea vânzării locuințelor construite prin programul ANL, alocarea de resurse bugetare pentru creșterea fondului de locuințe publice prin construcții noi, dar și prin reconvertirea imobilelor vacante, precum şi prioritizarea accesului la locuinţe pentru cei cu venituri care îi plasează sub pragul sărăciei. Un grup de asociaţii – constituite, la Cluj, în Blocul pentru locuire – a transmis deputaților și senatorilor din Parlamentul României Apelul „Fond de locuințe publice – răspuns la criza locuirii în România”. Aceştia au cerut susţinere pentru propunerile formulate pentru modificarea și completarea Legii locuinței 114/1996 privind locuințele sociale, formulate în inițiativa transpartinică a parlamentarilor din 28 iunie.

„Urgențele nespuse ale României sunt locuirea și fondul extrem de scăzut de locuințe publice, precum și asigurarea unei locuințe adecvate pentru persoanele cu venituri reduse sau fără venituri. Este nevoie de prioritizarea, în următorii 10 de ani, a accesului la locuințe publice a categoriilor sociale cu venituri care îi plasează sub pragul sărăciei (formând 25% din populația României), al celor care trăiesc în zone dezavantajate și marginalizate, în locuințe inadecvate, sau în locuințe neconvenționale, sunt amenințați de evacuare forțată, au devenit persoane fără adăpost, sunt victime ale violenței domestice, printre ele persoane de etnie romă supuse nu doar excluziunii locative ci și rasismului instituționalizat”, explică semnatarii apelului. Blocul pentru Locuire s-a constituit printr-un program al Fundației Desire, membrii săi fiind în momentul de față grupările Căși sociale ACUM! din Cluj-Napoca, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire și E-Romnja din București, Dreptul la Oraș din Timișoara.

Fundaţia Desire şi Căşi sociale Acum au formulat argumentele pentru schimbarea legislativă și instituțională în domeniul locuirii.

Într-un text semnat de Enikő Vincze, Simona Ciotlăuș, George Zamfir, iniţiatorii propunerii cer modificarea legii locuinței prin armonizarea acesteia cu legislaţia socială, cu legislația anti-discriminare și cu legislația privind urbanismul și amenajarea teritoriului, prin eforturile bine coordonate ale unei comisii parlamentare speciale pe locuire, ale structurilor interministeriale relevante și ale societății civile active în acest domeniu, „în vederea reglementării categoriei de locuință publică care să cumprindă toate tipurile de locuințe construite din bugetul public (cu eventuale completări din alte fonduri) și aflate în proprietatea statului, cu respectarea drepturilor chiriașilor”. Iniţiatorii mai propun „administrarea adecvată a locuințelor publice ca bunuri de interes comun prin: sistarea definitivă a vânzării locuințelor construite prin programul ANL, dar și a locuințelor actualmente fond de stat care până acum nu au fost vândute foștilor chiriași; identificarea nevoii reale de locuințe publice la nivel de localități și corelarea adecvată a programelor de construcție care produc locuințe publice cu această nevoie; reglementarea transparentă și clară a programelor de construcție de locuințe în relația dintre guvernarea centrală, județeană și cea locală, inclusiv a obligațiilor (inclusiv financiare) ale tuturor părților; asocierea structurilor administrației publice locale cu companii private în vederea construcției de locuințe care să rezulte în creșterea fondului locativ public”. Se mai cere alocare de resurse bugetare pentru creșterea fondului de locuințe publice prin construcții noi, dar și prin reconvertirea imobilelor vacante sau chiar „rechiziția imobilelor abandonate”. Conform acestei propuneri, în următorii 10 de ani, autorităţile ar trebui să prioritizeze accesul la locuințe publice a categoriilor sociale cu venituri care îi plasează sub pragul sărăciei (25% din populația României), al celor care trăiesc în zone dezavantajate și marginalizate, în locuințe inadecvate, sau în locuințe neconvenționale, care sunt amenințați de evacuare forțată, au devenit persoane fără adăpost, sunt victime ale violenței domestice. Mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare