Închide

Zoltan Gyorke, repus în funcția de subprefect al Clujului, după ce premierul Orban a fost amendat de Tribunalul Cluj

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - nov. 14, 2020 0 496

Guvernul României a decis să-l renumească pe Zoltan Gyorke în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, după ce premireul Ludovic Orban a fost amendat de Tribunalul Cluj cu 20% din salariul minim brut pe economie,  pentru fiecare zi în care a întârziat să-l repună în funcție pe Gyorke.
Pentru a-i face loc lui Zoltan Gyorke în cadrul Prefecturii Cluj, a fost eliberat din funcția de subprefect reprezentantul PMP, Bela Budai.

Reamintim că Zoltan Gyorke a fost subprefect între anii 2008 şi 2009, iar apoi, din nou, din 2015 până în 2019. În martie 2019, judeţul Cluj se afla în situaţia de a funcţiona cu doi subprefecţi, în urma unei decizii a Tribunalului Cluj.

În şedinţa de Guvern din data de 8 februarie 2019 a fost adoptată o hotărâre „privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Gyorke Zoltan din funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj în funcţia publică de inspector guvernamental”. Zoltan Gyorke a atacat această hotărâre în instanţă, iar judecătorii Tribunalului Cluj au admis cererea privind anularea hotărârii de guvern, din următoarele considerente: 1. au fost încălcate procedurile referitoare la adoptarea proiectelor de acte normative 2. hotărârea de guvern nu a fost motivată în fapt şi în drept 3. aplicarea mobilităţii nu a fost dispusă în scopul şi limitele expres prevăzute de lege – relatează zirul Făclia de Cluj.

Cu toate că din 16.07.2020, sentinţa a rămas definitivă, Guvernul Orban nu a respectat decizia instanței, astfel că Tribunalul Cluj l-a amendat pe premierul Ludovic Orban cu 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de intârziere, pentru că nu l-a repus în funcție pe subprefectul Zoltan Gyorke, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Zoltan Gyorke i-a trimis, în luna august, și președintelui Klaus Iohannis un memoriu prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile.

Minuta instanței 

„Admite in parte cererea de chemare in judecată formulată de reclamantul-creditor G. Z in contradictoriu cu pârâţii-debitori Primul Ministru al României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului . Respinge cererea de chemare in judecată formulată de reclamantul-creditor G. Z in contradictoriu cu pârâtul-debitor Ministerul Afacerilor Interne.

Aplică pârâtului-debitor Primul Ministru al României o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de intârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a reclamantului-creditor G. Z. in funcţia de subprefect al Judeţului Cluj, stabilită prin sentinţa civilă nr. 249/2020 pronunţată de Tribunalul Cluj in dosarul civil nr. 2392/117/2019, definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia civilă nr. 894/16.07.2020 a Curţii de Apel Cluj.

Amenda se va face venit la bugetul de stat. Acordă reclamantului-creditor G.Z, in condiţiile art. 906 alin.2 Cod procedură civilă, penalităţi de 1000 lei calculate pe zi de intârziere, incepând cu data comunicării prezentei hotărâri si până la data executării obligaţiei de reintegrare in funcţia publică de subprefect al Judeţului Cluj, stabilită prin sentinţa civilă nr. 249/2020 pronunţată de Tribunalul Cluj in dosarul civil nr. 2392/117/2019, definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia civilă nr. 894/16.07.2020 a Curţii de Apel Cluj.

Respinge cererea formulată de reclamantul-creditor G Z in contradictoriu cu pârâţii-debitori Primul Ministru al României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului avand ca obiect obligarea acestor pârâti la plata de penalităţi pentru nerespectarea obligatiei de plată a despăgubirilor , stabilită in sarcina acestora prin hotărârile judecătoreşti mai sus menţionate. Executorie. Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare.Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată in şedinţă publică, astăzi, 12 noiembrie 2020.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare